Meningokok - Andrea z Brna: Sežral mi nohy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Meningokok - Andrea z Brna: Sežral mi nohy!

Andrea Brzobohatá
Andrea Brzobohatá (pro Aha! – Petr Podroužek, ara)

Byla zdravá, pracovala a vychovávala vytouženého synka Adámka (3). A pak se jí během 24 hodin život obrátil naruby. Na Andreu Brzobohatou (40) z Brna zaútočila zákeřná bakterie meningokoka, která ji téměř zabila.

Mladá žena byla v umělém spánku a dýchaly za ni přístroje. Nakonec se jí smrtící útok podařilo přežít, přišla ale o nohy a odumřela jí tkáň poloviny těla. Přesto se Andrea nevzdává a snaží se vrátit do běžného života. A před meningokokem chce varovat ostatní!

Andreino trápení začalo v říjnu 2010, kdy se jí náhle udělalo nevolno a všimla si rudých až fialových fleků na pokožce. O pár hodin později pak přišly i velké bolesti a částečné mdloby. „V nemocnici ve Vrchlabí vůbec nepoznali, co mi je. To odhalili až v Hradci Králové. Ztratila jsem tak cenné hodiny a následky onemocnění nemusely být tak fatální,“ vypráví Andrea.

Hranice života a smrti

Nastal boj o její život, protože bakterie způsobila otravu a kolaps celého organismu. Andrea byla v umělém spánku, dýchaly za ni přístroje a lékaři nasadili silné dávky antibiotik, které mají schopnost velmi dobře proniknout do centrálního nervového systému. Stav Andrey byl tehdy na hranici života a smrti.

„V končetinách mi přestal fungovat krevní oběh a na těle se vytvořila nekróza, což znamená, že odumírala velká část pokožky a podkožního vaziva,“ popsala statečná žena. Léky však zabraly a zdravotní stav Andrey se po týdnech nakonec přece jen lepšil. Letecky byla proto převezena do Brna.

Těžký návrat

Tam se však ukázalo, že bude nutné obětovat nohy, které se díky vysoké infekčnosti staly rizikem pro celý organismus. Na řadu proto přišla amputace. Andrea ale dokázala přežít, a to bylo ze všeho to nejdůležitější! Následoval pobyt v rehabilitačním ústavu a zvykání si na invalidní vozík. Návrat do skutečného života je však pro matku samoživitelku velmi těžký.

„Mám tříletého syna a už kvůli němu se musím snažit. Jsem v invalidním důchodu a čekám na nové protézy, které bych měla dostat v dubnu. Budou elektronické, musím se na nich naučit chodit a snad mi pomohou na další cestě životem,“ vypráví Andrea, která se se svým údělem ale nikdy nesmíří.

„Než se mi to stalo, nikdy jsem o nějakém meningokokovi neslyšela. Protože jinak bych se nechala očkovat,“ dodává.

Více o Andree si přečtete na www.andreapomoc.blogspot.com, kde pro ni byla zřízena i charitativní sbírka.

Co je meningokok?

Meningokok je bakteriální onemocnění, které se přenáší z člověka na člověka, nejčastěji líbáním, kýcháním a kašlem.

K nejčastějším příčinám vzniku onemocnění zpravidla dochází po opakované předcházející fyzické námaze nebo psychické zátěži.

15 % lidí má meningokoka v nosohltanu, nepůsobí jim však žádné obtíže, mohou však nakazit jiné lidi.

K nejrizikovějším skupinám patří děti do čtyř let, ale i předškolního věku, a pak mladiství ve věku od 15 do 20 let.

Onemocnění meningokokem ve většině případů postihuje zdravé a fyzicky zdatné jedince.

Je možné se chránit

Onemocnění lze předcházet očkováním. V České republice se vyskytují dva typy onemocnění, označované písmeny B a C. Očkovací sérum je k dispozici zatím jen pro variantu C. Na světě je už nově i vakcína proti typu B, ještě však není registrovaná. Lze se ještě nějak chránit?

Nejúčinnější a jedinou ochranou je očkování, zdravotní pojišťovny je však nehradí. Cena jedné dávky se pohybuje kolem 1000 korun.

Snížit riziko onemocnění je možné úpravou životního stylu. Vyhýbejte se uzavřeným a zakouřeným prostorám. Rodiče by nikdy neměli kouřit v bytě s malými dětmi

Dodržujte vy i děti zdravý životní styl, konzumujte zdravou stravu. Dbejte na dostatečný přísun vitaminů v podobě ovoce a zeleniny.

Neseďte doma, jedním z preventivních opatření je pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu.

MUDr. Pavla Křížová: Loni onemocnělo 65 lidí, 8 zemřelo!

Meningokokovým onemocněním v České republice loni onemocnělo 65 lidí, což je o 2 méně než v roce 2010. Celková bilance zákeřné choroby však rozhodně není příznivá, protože počet úmrtí stoupl na 8 případů.

Jde o velmi zrádnou nemoc. „Hlavním znakem tohoto onemocnění je rychlý průběh. Během 24 hodin dokáže nemoc ohrozit člověka na životě. Riziko úmrtí se pohybuje kolem 10 procent i v případě, že lékař včas zasáhne,“ uvádí MUDr. Pavla Křížová, CSc., vedoucí Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy v Praze.

Rozpoznat meningokoka a nasadit správnou léčbu včas není přitom jednoduché ani pro zkušené lékaře. „Pro lékaře jsou počáteční stadia meningokokového onemocnění špatně rozpoznatelná například od chřipky. Pacienti mohou na začátku onemocnění reagovat podobně – návaly horka, závratě, nevolnost, apatie. Jasným znamením jsou červenofialové skvrny na kůži,“ říká doktorka Křížová.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.