Alzheimer - Hana Horká z Nového Boru: Říkali, že je alkoholička! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Alzheimer - Hana Horká z Nového Boru: Říkali, že je alkoholička!

Největší oporou paní Hany je její manžel Petr (59). Když nepracuje, je stále po jejím boku.
Největší oporou paní Hany je její manžel Petr (59). Když nepracuje, je stále po jejím boku. (Aha! – Daniel Černovský, ara)

Alzheimer, po rakovině jedno z nejrozšířenějších smrtelných onemocnění, nebolí. Pohltí ale celý váš svět. „Je to plíživý zloděj, který vám postupně krade vzpomínky, přítomnost a nedává žádnou budoucnost,“ říká Hana Horká (52) z Nového Boru.

S vážným onemocněním mozku, které se projevuje ztrátou orientace, paměti, soustředění, schopnosti komunikace bojuje přes deset let. Na rozdíl od většiny pacientů ještě dokáže vyjádřit své pocity a zkušenosti s touto nemocí.

„Myslím si, že poprvé se alzheimer ozval, když mi bylo 37 let. Na dovolené  jsem se v noci záhadně ztratila. Všichni mě hledali. Pak jsem se párkrát ztratila kolem bydliště, a tak jsem to začala řešit,“ vzpomíná paní Hana.

Zažila ponížení

Protože byla velmi mladá, nikoho nenapadlo, že by mohla trpět touto nemocí. Na stanovení diagnózy čekala dalších deset let. „Nejdříve mě začali léčit na epilepsii, takže mi nasadili léky, které můj mozek ještě více utlumovaly,“ říká Hana. Zažila prý i velké ponížení.

„Oba s manželem jsme abstinenti, přesto mu na psychiatrii řekli, že jsem alkoholička a ať hledá, kam doma schovávám láhve. Pak tvrdili, že jsem hysterka a že se předvádím před manželem, abych získala jeho větší pozornost. Bylo to kruté,“ vzpomíná Hana, která do té doby pracovala jako ekonomka, má právní vzdělání a byla  velmi akční žena.

Problém byl, že sama nedokázala lékařům své potíže popsat. „Nakonec mi dcera dala papírek, na který napsala, jaké hlouposti provádím a co se kolem mě děje. To jsem ukázala doktorovi,“ dodává Hana. Konečně padl verdikt – alzheimer.

Nepozná blízké

Už bylo jasné, proč žena, která dříve dělala počítačové programy, bloudí kolem domu, proč osladila bramborovou polévku, proč nemůže číst, na hodinách nepozná, kolik je, proč nechává puštěný plyn, proč se jí mění nálady.

Konečně dostala správné léky a začala znovu trénovat jednoduchými cvičeními paměť. Přesto ani dnes nevnímá, co dávají v televizi, nemůže číst knihy, ale naučila se opět pomalu používat email, posílat SMS. Na krku nosí malou vysílačku, pro případ, že by se ztratila.

„Stává se, že nepoznávám své blízké. Naučíte se to ale maskovat. Dokud můžu, chci říct za ostatní takto nemocné, že láska zůstává. I když lidi kolem nepoznáváte, i když nerozumíte tomu, co vám právě říkají, z doteku, z objetí, z pohledu očí víte, že je to člověk, který vás měl rád nebo kterého vy máte ráda,“ dodává paní Hana.

Každý den bojuje s nejrůznějšími strašáky. Bojí se, aby se neztratila, děsí ji schody v metru, přechod na silnici, tmavé věci a prostory, které jí připadají jako díry do vesmíru, nával lidí, velký hluk i vysoké zvuky.

Co je Alzheimerova choroba?

Alheimer je nevyléčitelné onemocnění. Jeho průběh ale lze ovlivnit léky.

Vědci předpokládají, že se jedná o komplikované onemocnění způsobené různými faktory.

Rizikovými faktory jsou věk a rodinné dispozice.

Většina nemocných je starších 65 let, ale onemocní i lidé ve věku 30 až 50 let. Je to kolem 10 % postižených.

Alzheimer postihuje nejen paměť, ale také komunikační schopnosti, myšlení, úsudek, učení.

Stud není na místě!

V případě Alzheimerovy choroby je nejdůležitější prevence a pak včasná diagnóza a nasazení léků. Stud není na místě. Neníli s vaší pamětí či komunikací něco v pořádku, vyhledejte lékaře a nenechte se odbýt. Sami si nepomůžete.

Jedinou prevencí je zdravě žít, být aktivní tělesně i duševně.

Pokud už se léčíte na civilizační choroby, informujte se na léky, které zároveň působí preventivně proti rozvoji demence. Jsou to např. některé léky na vysoký tlak.

I když vám sdělili diagnózu alzheimer, snažte se, pokud to jen trochu jde, stýkat se co nejvíce s lidmi, pracovat, vyvíjet duševní činnost.

Jestliže o nemocného s alzheimerem pečujete, nestyďte se vyhledat psychologickou pomoc. Tato péče je psychicky velmi náročná.

Nesnažte se obětovat. Nemyslete jen na toho, o koho pečujete, ale i na sebe. Jen tak budete něco platný i nemocnému.

Nedělejte z člověka trpícího demencí »věc« bez ducha a citu. Je to stále dospělý člověk, mnoha věcem rozumí a je třeba se k němu chovat jako k dospělému. Mluvte na něj jednodušeji, opakujte mu sdělení, chovejte se k němu lidsky.

Doc. MUDr. Iva Holmerová: Známe léky, které zpomalí průběh!

V Česku trpí demencí 130 000 lidí. Dvě třetiny z toho jsou lidé s Alzheimerovou chorobou. Stejný i vyšší počet je těch, kteří o takto nemocné pečují, a tudíž i jim tato nemoc komplikuje život.

70 až 80 % nemocných žije v domácím prostředí. Protože se dožíváme vyššího věku, odborníci očekávají, že se počet pacientů během několika desetiletí zdvojnásobí.

„Je to onemocnění, jehož přesnou příčnu zatím neznáme, neznáme tedy ani lék, který by ho uměl vyléčit. Známe ale některé léky, které mohou oddálit jeho rozvoj a zpomalit průběh,“ říká doc. MUDr. Iva Holmerová, ředitelka Gerontologického centra v Praze.

Nejdůležitější je podle ní zajistit podpůrnou péči v rodině na co nejdelší dobu. Problémem ale je, že takovéhoto pacienta nelze nechat samotného. Proto lidé, kteří o nemocné alzheimerem pečují, potřebují poradenství, úlevové služby, aby se mohli vyspat, mít dovolenou, aby jim někdo nemocného pohlídal, když si potřebují něco zařídit.

„V malé míře toto zajišťuje Česká alzheimerovská společnost či denní centra, kam lze nemocného na několik hodin dát. Pro pečující jsou také důležité svépomocné skupiny, kde by si mohli vyměňovat zkušenosti a navzájem se psychicky podporovat,“ dodává lékařka.

Také právě procházíte nebo jste prošli náročnou léčbou? A chcete se s ostatními čtenáři podělit o své zkušenosti? Nebo přispět radou? Pište na adresu: Deník Aha!, Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7 nebo e-mailem na: aha@ahaonline.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.