Rakovina prsu - Paní Gita z Prahy: Nádor odhalila zlomená ruka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rakovina prsu - Paní Gita z Prahy: Nádor odhalila zlomená ruka!

Fotografie
Fotografie (internal)

Když se Gita (62) z Prahy dozvěděla, že onemocněla rakovinou prsu, myslela si, že snad jde jen o zlý sen. Patřila totiž mezi ženy, které dbají na prevenci a pravidelně chodí na prohlídky. Její nádor byl ale tak šikovně ukrytý, že ho nakonec místo přístrojů odhalila až zlomená ruka.

Trápení paní Gity začalo v listopadu 2010, kdy upadla a výsledkem byla bolestivá zlomenina. „Domnívám se, že ta zlomenina způsobila, že se ten ukrytý nádor nějak aktivoval. Moje nemoc mi nakonec byla stanovena loni v dubnu. Lékař říkal, že je vlastně paradoxně dobře, že jsem si tu ruku zlomila. Přišla jsem včas,“ vysvětluje paní Gita. Odhalení nádoru pro ni nicméně bylo obrovským šokem a ránou pod pás.

„Stále jsem nemohla pochopit, proč zrovna já. Poctivě jsem chodila na všechna vyšetření, a teď tohle. Bortil se mi svět,“ vzpomíná na prožité okamžiky. Ale nebyl čas váhat a přemýšlet. Bylo třeba jednat. Paní Gita podstoupila celkem 16 vyčerpávajících chemoterapií. Součástí léčby byla i amputace prsu, kterou provedl MUDr. Václav Pecha. V té době byla Gitě velkou oporou její rodina.

„Psychicky jsem na tom byla velmi špatně. Ale mám vynikajícího manžela, dceru a kamarádku. Dokázali snášet mé nálady i smutky a vraceli mě zpět do života,“ vypráví žena, která letos v lednu skončila s chemoterapiemi. Až do konce února pak ještě podstupovala ozařování.

A teď nastává další etapa, která vyžaduje opět velkou dávku odvahy a statečnosti. „Čekám na výsledky všech možných vyšetření a na to, co bude dál. Uvidí se, zda třeba budu brát nějakou udržovací léčbu,“ vypočítavá paní Gita, která ani v těžké situaci neztrácí hlavu. „Medicína je dnes na vysoké úrovni. Jsem ráda, že za pomoci mých drahých jsem boj nevzdala,“ dodává statečně.

Jak si bulku najít?

Nejčastějšími příznaky nádorů jsou okem či pohmatem patrné změny prsu.

Může dojít ke změně ve velikosti či tvaru, ke vtažení bradavky, zarudnutí nebo pomerančovému vzhledu kůže.

Pohmatem můžeme odhalit hrbolek v části prsu nebo poblíž prsu, případně v podpaždí.

Může jít i o vtažení kůže, drobnou prohlubeň na prsu.

Bolest či výtok z bradavky jsou v časných stadiích méně obvyklé.

Na co si dát pozor?

Odhalit nemoc ve chvíli, kdy je léčitelná i vyléčitelná, mají za cíl preventivní prohlídky. Nenechávejte však odpovědnost jen na lékařích a dělejte něco pro svou ochranu samy. Kdy je žena ve zvýšené míře ohrožena rakovinou prsu?➤ Výskyt rakoviny v rodiněAž 10 % nádorů vzniká na základě dědičné dispozice. Pokud měla babička, matka, teta, sestra rakovinu prsu, je riziko onemocnění skoro 2krát větší.

➤ Věk - Četnost nádorů u žen prudce stoupá po čtyřicítce a nejprudší vzestup je po 50. roce věku. Rakovinou prsu však může onemocnět i třicetiletá žena.

➤ Nezhoubné onemocnění prsu - Některé nezhoubné buněčné změny (cysty) mohou být ukazatelem možného vývoje karcinomu.

➤ Menstruace - Nástup menstruace před 12. rokem patří k významným rizikovým faktorům.

➤ První porod - Bezdětné ženy a ty, které poprvé otěhotněly teprve po 30. roce, mají zvýšené riziko vzniku prsního karcinomu.

➤ Počet dětí - Čím více dětí, tím lépe. Ženy s větším počtem porodů jsou v životě méně vystaveny vlivu estrogenů, které zvyšují riziko rakoviny prsu.

➤ Kojení - Má ochranný účinek, protože ovlivňuje hladinu estrogenů. Čím déle žena kojí, tím lépe.

➤ Hormonální léčba a antikoncepce - Jsou považovány za rizikový faktor pro vznik karcinomu, i když výsledky studií jsou nejednoznačné a rozporuplné.

➤ Alkohol - Ovlivňuje hladinu estrogenů. Jedna sklenička alkoholického nápoje denně zvyšuje riziko vzniku prsního karcinomu jen nepatrně, ale u ženy, která vypije dvě až pět sklenek denně, je riziko oproti abstinentkám až 2krát vyšší.

➤ Strava -  Riziko vzniku rakoviny prsu je nižší při stravě bohaté na vlákninu, ovoce a zeleninu.

➤ Obezita - Zvyšuje riziko vývoje prsního karcinomu, zvláště v období po menopauze.

➤ Fyzická aktivita - Je prokázáno, že riziko rakoviny prsu je u fyzicky aktivních žen snížené.

➤ Kouření - Představuje riziko pro vznik rakoviny obecně.

Prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc.: Ročně onemocní až 6000 žen!

Rakovina prsu je v Česku průměrně nově diagnostikována 6000 žen, poslední statistiky za roku 2009 uvádějí 5975 žen a 55 mužů. 1607 žen nemoci podlehlo. Kromě preventivního vyšetření u lékaře je nutné pravidelně provádět samovyšetření prsů.

„Mělo by se dělat v období po menstruaci a v případě jakékoli změny navštívit okamžitě lékaře, i kdyby se nakonec ukázalo, že šlo o zbytečnou návštěvu,“ radí profesor Luboš Petruželka, přednosta Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Každé ženě od 45 let hradí pojišťovna jednou za dva roky mamografické vyšetření, při podezření na onemocnění je zdarma vždy.

Ženám pomáhá Mamma Help

Ženám s nádorovým onemocněním prsu pomáhá organizace Mamma Help, která má celostátní působnost. Cílem sdružení je zlepšit kvalitu života onkologicky nemocných žen, prosadit zlepšení následné péče o  nemocné a přispět ke zlepšení informovanosti veřejnosti o možnostech léčby rakoviny prsu. Služby sdružení jsou zdarma. Ročně se na Mamma Help obrátí přes 5300 klientů. Více na www.mammahelp.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.