Jak přežít podzim? Na stres nikdy sladké! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jak přežít podzim? Na stres nikdy sladké!

S podzimem se pomalu ale jistě krátí dny, ubývá slunečních paprsků.
S podzimem se pomalu ale jistě krátí dny, ubývá slunečních paprsků. (Profimedia.cz)

S podzimem se pomalu ale jistě krátí dny, ubývá slunečních paprsků. Nedostatek světla náš organismus stresuje. Stojí za skleslostí, dlouhotrvající bezdůvodnou nenáladou, celkovým pocitem únavy a ztrátou motivace... Jak můžeme zůstat fit i po konci léta a v době plískanic?

Lékaři doporučují zamyslet se nad svým jídelníčkem. Nedostatek světla totiž snižuje produkci serotoninu v těle a následně přicházejí právě »blbé nálady«...

„Vliv stravy na duševní stav člověka je znám již několik tisíciletí a většina lidí si nevědomky hladinu serotoninu reguluje jejím složením. Tato sebekontrola je u řady z nás zřejmě narušena vlivem způsobu života a životních podmínek,“ upozorňuje prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc. z Ústavu lékařské chemie a biochemie Univerzity Palackého v Olomouci. Nikdy bychom podle něj neměli stres zahánět sladkostmi.

Jak na stres a únavu?

● Nedostatek serotoninu se dá upravit příjmem potravy, která obsahuje aminokyselinu tryptofan, z níž si tělo serotonin samo vyrábí. Jezte častěji mléčné výrobky, červené maso, listovou zeleninu a pečivo vybírejte celozrnné (ale pozor, ne barvené na tmavo).

● „Často se změny nálady vyvolané únavou řeší instinktivně větší konzumací potravin bohatých na cukry. Ty zvyšují hladinu inzulinu a tím metabolické přeměny aminokyselin fenylalaninu, tyrozinu, leucinu a dalších. Jejich vyšší koncentrace v krvi snižuje dostupnost tryptofanu pro mozek. Touha těla po cukrech vede k jejich vyšší spotřebě a ta má řadu negativních účinků, z nichž závažný je zejména zvýšení tělesné váhy vedoucí až k obezitě,“ upozorňuje profesor Šimánek a radí: „Bránit se nedostatku serotoninu lze i jiným způsobem. Tím vhodným je zvýšení koncentrace tryptofanu v krvi jeho užíváním jako doplňku stravy.“

● V neposlední řadě je velmi důležitý i pohyb a společenský život. Procházkou s blízkými, sportem, návštěvou kina či divadla načerpáte novou energii, neseďte jen doma u televize či počítače.

Podzimní jídelníček

Snídaně

Dvě vajíčka umíchaná bez tuku – nakonec zakápněte půl lžičkou dýňového oleje a posypte pažitkou. Podávejte s plátkem žitného chleba a vypijte až půl litru čaje z rakytníku.

Přesnídávka

Bílý »živý« jogurt, mrkev

Oběd

Bramborová polévka – uvařte ji tak, jak máte rádi. Mělo by v ní být hodně zeleniny a zahuštěná by měla být ne moukou, ale strouhanou bramborou.

Nudličky z hovězího – hovězí zadní (130 g na osobu) nakrájejte na nudličky, přidejte lžičku olivového oleje, zamíchejte a nechte odpočívat. Na pánvi na lžičce olivového oleje orestujte malou cibulku, stroužek česneku a centimetr nadrobno nakrájeného zázvoru. Přidejte maso a duste do měkka. Ke konci varu ochuťte solí a pepřem, přidejte na kostky nakrájenou cuketu a vařte ještě asi 3 minuty. Podávejte s rýží natural.

Svačina

Vlašské ořechy – 50 g, jablko

Večeře

Celerový salát – celer nastrouhejte nahrubo, přidejte nadrobno nakrájené jablko a malou cibulku. Ochuťte dresinkem ze špetky mořské soli, pepře, lžičky medu, lžičky citronové šťávy a lžičky lněného oleje. Na talíř rozeberte listy ledového salátu a na ně naklaďte celerový salát. Podávejte se 70 g na kostky nakrájeného ementálu.

Přečtěte si
winterfreshka
27. 9. 2011 • 21:05

Copak je to nějaká rakovina či nemoc??! Je to jen trochu jiné období roku.Stále nemůžem mít zimu nebo se opalovat.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.