Známé tváře, neznámé osudy - Karel Vochoč (†57): Infarkt po rozvodu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Známé tváře, neznámé osudy - Karel Vochoč (†57): Infarkt po rozvodu!

Na několik let se Vochoč stal dokonce šéfem činohry Státního divadla v Ostravě, k jehož hvězdám patřil.
Na několik let se Vochoč stal dokonce šéfem činohry Státního divadla v Ostravě, k jehož hvězdám patřil. (Foto František Krasl, ara)

Velký mistr malých rolí, přesvědčený komunista a člen Lidových milicí, který miloval motocykly a automobily. Takový byl ostravský herec Karel Vochoč (†57), jehož známe coby předsedu JZD z filmu Všichni dobří rodáci, ale hlavně jako kominického mistra, který cepuje Rudolfa Hrušínského nejmladšího v Discopříběhu. Proč zemřel v pouhých 57 letech?

„Karel byl výborný herec, bezvadný chlap, absolutní profesionál, pozitivně naladěný člověk, žádné chmury. Padli jsme si velmi do noty! Vždy uměl text, a navíc to uměl zahrát,“ vzpomíná na Vochoče režisér Jaroslav Soukup, který se stal i Vochočovým kamarádem.

„Velmi mě mrzelo, když náhle zemřel. On se rozváděl, odešel ze svého bytu v Ostravě, kde bydlel, do nějakého malého bytu a začal si ho zařizovat. Když jsme spolu mluvili naposledy, tak mi říkal: Jardo, to je pohoda, už mám novou ledničku a kanape, ze kterého koukám, jak to všechno dozařídím. Asi za týden jsem se dozvěděl, že zemřel na infarkt,“ dodává režisér, který jej obsadil do filmů Vítr v kapse a Discopříběh.

V něm si s Vochočem zahrál Rudolf Hrušínský nejmladší, který v roli rozjíveného kominického učně svému mistrovi zachrání život. „Pamatuju si, že to byl profesionál a velmi vtipný člověk,“ říká Hrušínský.Vochoč kariéru spojil s Ostravou, narodil se ale 7. dubna 1930 v Praze na Žižkově do dělnické rodiny. Už od dětství zpíval v Kühnově dětském rozhlasovém sboru a statoval v Národním divadle.

Svoji statečnost dokázal za II. světové války, když prchl z protektorátu do Jugoslávie a bojoval proti nacistům v partyzánském oddílu Josipa Broze Tita. Poté se coby přesvědčený komunista zapojil do revolučního dění a jako dělník a člen Lidových milicí se chystal studovat. V roce 1948 ale bez odborné herecké průpravy nastoupil profesionální divadelní dráhu.

Prošel řadou oblastních scén a nakonec se stal členem ostravského Státního divadla, kde byl v letech 1974 – 1981 uměleckým šéfem činohry. Jeho prosté  a přirozené herectví se v normalizační kinematografii uplatnilo v postavách svérázných otců či kovaných straníků a předsedů organizací. Za herectví, ale i za politickou činnost, získal Cenu Svazu českých dramatických umělců za uměleckou tvorbu a titul zasloužilého umělce.

V soukromí miloval jízdu na motorce a v automobilu. Dokonce autem projel řadu zemí: Sovětský svaz, Řecko, Sicílii, Sardinii, Korsiku, severní Afriku, Blízký východ a vydal se i na polární kruh.

Filmografie (výběr):

● Všichni dobří rodáci (1968) – Peton

● Hop a je tu lidoop (1977) – Kulich

● Smrt stopařek (1979) – Fanouš

●  Přátelé zeleného údolí (1980) – pytlák

● Křtiny (1981) – předseda Kotrč

● Vítr v kapse (1983) – Ondřejův otec

●  Velké sedlo (1987) – náměstek Nocárek

● Discopříběh (1987) – mistr Jonák

Zítra: Bedřich Prokoš, ženich z Kulového blesku



Přečtěte si
janyna
3. 9. 2011 • 11:45

myslela jsem si ale, že byl starší

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.