Cestujeme po Česku: Karlštejn a podhradí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Cestujeme po Česku: Karlštejn a podhradí!

Karlštejn ročně navštíví tisíce turistů.
Karlštejn ročně navštíví tisíce turistů. (Profimedia.cz, ara)

Karlštejn je považován za nejkrásnější hrad v Česku. Unikátní není jen svou architekturou, ale i zvlněnou krajinou, v níž je zasazen jako perla na koruně.

Ostatně hrad byl původně zamýšlen jako »pokladnice« pro korunovační klenoty. V těsném sousedství Karlštejna najdete kromě obchodů se suvenýry a restaurací i několik muzeí čí luxusní sportovní vyžití.

Hrad Karlštejn

Nejkrásnější český hrad založil roku 1348 císař Karel IV. jako reprezentativní stavbu k úschově závažných státních listin, korunovačních klenotů a posvátných relikvií. Je postavený na ostrohu v bočním údolí u řeky Berounky.

Otevírací doba: denně od 9.00 do 18.00 hodin.

Vstupné: dospělí 170 korun, děti, důchodci a studenti 110 korun.

Přírodní rezervace

Hrad Karlštejn je obklopen pěti malebnými vrchy, které jsou součástí národní přírodní rezervace. Byla vyhlášena v roce 1955,  má rozlohu 1547 ha a patří k významným chráněným územím Evropy. Své útočiště tu našli třeba jezevec, kuna skalní a sysel. V jeskyních a štolách se usadilo několik druhů netopýrů.

Muzeum betlémů

Karlštejnské Muzeum betlémů dýchá historií. Barokní budova z 18. století dříve sloužila jako fara, dnes je doslova od sklepení po půdu nacpaná exponáty muzea. V podkroví se krčí největší pohyblivý betlém u nás. Ježíškovi tam přináší dary Karel IV., šašek královského dvora i Tomáš Garrigue Masaryk.

Otevírací doba: denně od 10.00 do 17.00 hodin.

Vstupné: dospělí 45 korun, děti, studenti a důchodci 30 korun.

Dům hodin

Ojedinělá procházka časem, zachycující vývoj hodinářského umění od 16. století až do novověku. Kolekce čítá přes 650 exponátů a jde o nejobsáhlejší výstavu hodin u nás. Najdete v ní  hodiny ze všech koutů světa, a to nejen z hodinářských velmocí, jako je Anglie, Švýcarsko, Německo a RakouskoUhersko, ale i unikáty z Číny, Japonska a Ameriky.

Otevírací doba: úterý a sobota od 10.00 do 17.00 hodin.

Vstupné: dospělí 220 korun, děti, studenti a důchodci 150 korun, děti do 6 let zdarma.

Tip Aha! Muzeum voskových figurín

V podhradí najdete Muzeum voskových fi gurín. Můžete se tam potkat třeba s Františkem Josefem I., T. G. Masarykem či s Marií Terezií. Perličkou je místnost s realistickou fi gurínou Karla IV. se všemi čtyřmi manželkami.

Otevírací doba: denně od 10.00 do 18.00 hodin.

Vstupné: dospělí 90 korun, důchodci, studenti a děti 50 korun.

Golfový rezort

Pokud holdujete golfu, můžete si dopřát neobyčejný zážitek. Pod Karlštejnem najdete 27jamkové hřiště. Členitost terénu, přírodní rokle, dvě jezera a řada pískových překážek vytvářejí velmi atraktivní prostředí, které uspokojí i nejnáročnějšího hráče. Celodenní vstup na hřiště: 1200 korun v pondělí, 2000 korun v úterý až pátek, 3000 korun víkend nebo svátky.

Aha! víte, že...

O tom, že na hrad nesměly vstoupit ženy, vypráví Jaroslav Vrchlický ve veselohře Noc na Karlštejně. Ve skutečnosti však ženy měly vstup zapovězen jen do Malé a Velké věže, kde byly uloženy ostatky svatých.

Karlštejn měl i svou »čachtickou paní«. Manželka purkrabího Kateřina tu v 16. století mučila služebné dívky i chlapce, a dokonce i zvířata.

Havíři se snažili vyvrtat na hradě studnu, až se provrtali do hloubky 80 metrů. Na vodu přesto nenarazili. Spojili tedy dno studny s blízkým potokem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.