Velký seriál deníku Aha! – díl III. Jak si uchovat zdravé ledviny? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Velký seriál deníku Aha! – díl III. Jak si uchovat zdravé ledviny?

Prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc. Přední český specialista na nemoci ledvin. Pracuje jako přednosta Nefrologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice.
Prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc. Přední český specialista na nemoci ledvin. Pracuje jako přednosta Nefrologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice.

PRAHA – Čtyři tisíce lidí v České republice docházejí na dialýzu, umělé »čištění« krve! Tisícům dalších nefungují ledviny tak, jak mají. A k tomu u nás ročně onemocní 2500 lidí rakovinou ledvin! Jejich choroby patří do skupiny nemocí, které často přicházejí bez varování.

Radí vám největší lékařské kapacity Česka! Velký seriál deníku Aha! – díl III.

„Prvním projevem onemocnění ledvin bývá často až jejich selhání a nemocný musí být někdy i okamžitě připojen na umělou ledvinu,“ potvrzuje přední český specialista na nemoci ledvin profesor Vladimír Tesař.

„Vědomí, že nemoci ledvin jsou poměrně časté, není mezi lidmi rozšířeno. Rizika cukrovky si uvědomují všichni, ale o onemocnění ledvin a jejich komplikacích se ví velmi málo,“ upozorňuje profesor Tesař s tím, že lidé s nemocnými ledvinami jsou ohroženi mnohonásobně víc srdečním infarktem nebo mozkovou mrtvicí než ostatní.

Letos se poprvé konal Světový den ledvin, který měl na jejich nemoci upozornit. „V příštím roce bychom rádi dali lidem možnost, aby si mohli přijít nechat změřit hodnotu kreatininu, což je základní parametr funkce ledvin, který se zjišťuje v laboratoři z krve,“ říká profesor Tesař. Jenže! Takové počínání se zřejmě nebude moc líbit zdravotním pojišťovnám, které se domnívají, že čím více lidí bude vědět, že mají hodnoty i jen o trochu vyšší, než je norma, tím víc se jich bude domáhat lékařské péče, a náklady na léčbu narostou.

„Preventivní prohlídkou se objeví např. padesát lidí, které léčíme, abychom zabránili nemoci u jednoho nebo u dvou. Z druhé strany, když započtete obrovské náklady, které léčba jednoho pacienta umělou ledvinou stojí, tak se každá taková prevence vyplatí. Ale především může zachránit život!“ vysvětluje profesor Tesař a dodává: „Otestování jednoho člověka stojí nejjednodušším testem 20 korun. Čili není nijak drahé.“

Pokud by se vyšetřili všichni lidé v republice, tak nás to přijde na 200 milionů korun. Zdá se, že jde o šílené číslo, ale ve skutečnosti jde o roční náklady na 200 pacientů, kteří se léčí na umělé ledvině. A takových jsou u nás čtyři tisíce! „A nebylo by třeba vyšetřovat všechny lidi, stačilo by se zaměřit na rizikové skupiny,“ tvrdí profesor Tesař.

Ledviny
Ledviny jsou umístěné po obou stranách páteře a částečně zasunuty pod spodní žebra. Podílejí se na »očišťování« krve a odstraňování zplodin z těla a dále například na regulaci množství tekutin v těle, krevního tlaku a solí. Protéká jimi každou minutu pětina krve, kterou srdce vyšle do oběhu. Ledviny mají pro svou činnost velké rezervy, proto je možné, aby člověk žil pouze s jednou funkční ledvinou.
Váha: přibližně 150 gramů.
Velikost: přibližně 12 x 6 centimetrů.
Profiltrují: 125 mililitrů krve za minutu, 180 litrů denně.

Jak si je ochránit?
● Důležité je neprochladnout. Při nachlazení snáze dostanete zánět močových cest a ledvin.
● Dostatečně pijte. Dospělý zdravý člověk by měl denně vypít nejméně 1,5 litru tekutin. Při nedostatku tekutin vznikají močové kaménky a snáze vznikne zánět ledvin.
● Léky škodí. Zbytečně užívané léky bez doporučení lékaře ledvinám škodí, nebezpečné mohou být např. volně prodejné proti bolesti, zejména při častém užívání a vyšších dávkách.
● Choďte k lékaři. Ledviny můžete ochránit pravidelnou kontrolou zdravotního stavu. Neléčený krevní tlak a cukrovka jim škodí.
● Nekouřit. Čtyřicet procent pacientů se zhoubným nádorem ledvin jsou kuřáci.

Nemocné ledviny = srdeční infarkt!

PRAHA – O tom, jak je onemocnění ledvin zrádné a často se objevuje bez jakýchkoli příznaků, si s Aha! povídal prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc., český specialista na nemoci ledvin.

Proč by měl člověk bez potíží jít k lékaři, aby zjistil, zda má zdravé ledviny?
„Překvapivě takové zjištění není nejdůležitější jen proto, aby se vyhnul selhání ledvin. Ale lidé i s mírně sníženou funkcí ledvin dostanou daleko pravděpodobněji srdeční infarkt, mozkovou mrtvici nebo nějakou jinou cévní příhodu než osoby s normální funkcí ledvin.“
Jak zjistím, že mám sníženou funkci ledvin?
„Každý by měl v rámci preventivních prohlídek podstupovat odběr krve na laboratorní vyšetření. Podle toho se dá i začínající onemocnění lehko odhalit. Nemocní se sníženou funkcí ledvin nemusí mít dlouho žádné potíže, ani s močením, množství moči dokonce v určité fázi nemoci přechodně stoupá.“
Ale jsou určitě lidé, u kterých je riziko onemocnění ledvin vyšší.
„Jedná se o lidi s vysokým krevním tlakem, cukrovkou, obézní, osoby nad 50 let. Preventivní prohlídky ale nemusí stačit, je také třeba, aby byl nález správně vyhodnocen. Někdy zjišťujeme, že se u pacientů malý nález v moči vyskytoval již opakovaně a někdy i před lety, ale byl mylně považován za nezávažný.“
Co dělat, abych neonemocněl?
„To je velmi častá otázka, na kterou se špatně odpovídá. Vést zdravý způsob života, nepřejídat se, nebýt obézní, mít rozumnou sportovní aktivitu, nekouřit, mít dostatečný příjem tekutin.“

Nejčastější onemocnění:

Akutní zánět: Jedná se o časté onemocnění ledvin. Může se projevovat otoky kloubů, teplotami, zvýšeným krevním tlakem až selháním ledvin. Léčí se antibiotiky.
Chronický zánět: Může se objevit v kterémkoli věku, někdy se projevuje otoky nebo zvýšeným krevním tlakem. Léčba je obtížná, patří na specializované pracoviště. Nádory: Mohou být nezhoubné a zhoubné. Vyskytují se více u starších lidí.
Kaménky: Močové kaménky patří mezi nejčastější onemocnění močových cest ledvin, mohou způsobovat velmi bolestivou ledvinovou koliku. Ochranou proti jejich vzniku je dostatečný pitný režim.
Akutní selhání: Nastává z různých příčin např. po těžkém úrazu s velkou ztrátou krve nebo po krvácení z žaludečního vředu či při selhání krevního oběhu.
Chronické selhání: Nejčastějšími příčinami jsou dnes cukrovka a vysoký krevní tlak. Léčí se náhradou funkce ledvin (umělou ledvinou, pobřišnicovou dialýzou nebo transplantací ledviny).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.