Cestujeme po Česku: Do Babiččina údolí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Cestujeme po Česku: Do Babiččina údolí

Babiččino údolí je jedno z nejnavštěvovanějších míst v Česku. Můžete sem i na kole.
Babiččino údolí je jedno z nejnavštěvovanějších míst v Česku. Můžete sem i na kole. (Profimedia.cz, ara)

Nejen dítka školou povinná, ale i jejich rodiče by měli zavítat do kraje nejslavnější české spisovatelky Boženy Němcové a na místa, kde se odehrává děj její nejznámější knihy Babička. Cestou se zastavte na oběd v tajemném Pekle a milovníci seriálu F. L. Věk mohou navštívit i městečko Dobrušku, kde fi lmaři natáčeli.

Babiččino údolí

První zastávkou v údolí bude Rudrův mlýn, který je jedním z dějišť románu Babička. Mlýn byl do dnešní podoby přestavěn v 18. století.

Nedaleko mlýna se nachází  sousoší Babičky s vnoučaty, dílo českého sochaře Otto Gutfreunda z roku 1922. Další zastávkou je Staré bělidlo, kde podle knihy Boženy Němcové žila babička a také Barunka se svou rodinou.

Za Starým bělidlem následuje splav na řece Úpě, kde zpívala nešťastná a bláznivá Viktorka. Prohlídka Babiččina údolí i zámku s průvodcem vyjde rodinu na 450 Kč.

Víte,že...

● Navštívit můžete renesanční zámek v Náchodě, na kterém rovněž pobývala kněžna Zaháňská. V zámeckém příkopu žijí medvědi Ludvík a Dáša.

● Za prohlídku stojí také dělostřelecká tvrz Dobrošov nedaleko Náchoda. Byla součástí československého pohraničního opevnění z let 1935 – 1938. Tvrz měla palbou krýt náchodské údolí.

● V nedaleké Dobrušce je k vidění rodný domek obrozence Františka Vladislava Heka, kterého všichni znají jako Františka Věka ze stejnojmenného seriálu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.