Nový bodový systém: Od srpna ruší tyto cedule! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nový bodový systém: Od srpna ruší tyto cedule!

Strážník si vás může změřit ručně ze strany silnice či vyvýšeného místa.
Strážník si vás může změřit ručně ze strany silnice či vyvýšeného místa. (Foto Aha! – Marek Pátek, Martin Pekárek, Profimedia.cz, ara)

Asi každý občas nechtěně »polechtá« plyn, když na dokonale rovném úseku jede padesátkou a přijde mu, že se pohybuje šnečím tempem. Ještě pár dní aspoň budeme vědět, ve kterém úseku nás měří kamery s radarem. Od prvního srpna si ale budeme muset dávat sakra velký pozor úplně všude!

Novela si posvítí na piráty

Podle novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, která zásadně mění vše od promile za volantem až po body za různé přestupky, už městská policie nemá povinnost označovat měřené úseky.

Ještě lépe si tak posvítí na silniční piráty à la Lacina nebo Trpišovský, jejichž ďábelská jízda div že si nevybrala daň na životech.

Dávejte pozor na čáry

Cedule sice ubudou, nadále však na silnicích zůstanou podélné bílé čáry, které oznamují začátek a konec úsekového měření. „Označují vjezd a výjezd a jde o orientační bod, aby měření bylo přesné. Kamery zaznamenají čas, během kterého řidič daný úsek projel, a podle toho spočítají průměrnou rychlost. Když úsek mezi dvěma čarami projel za kratší než ideální dobu, je jasné, že jel příliš rychle,“ vysvětlil Aha! dopravní expert Václav Valenta.

„Čáry jsou považovány za součást měření, nikoliv za značení, takže zůstanou. Samozřejmě připouštím, že si jich někdo může všimnout a upravit tak způsob jízdy. Lepší způsob úsekového měření ale zatím k dispozici není,“ dodal.

A co když si čáry všimnete na poslední chvíli a do úseku jste vjeli příliš rychle? Stačí, když zbytek úseku projedete podstatně nižší rychlostí, než je limit. Zda dostanete pokutu, totiž záleží jen na výsledné průměrné rychlosti.

Jak policisté měří rychlost?

1) Cejchované tachometry

Tímto zařízením jsou vybavena policejní auta v civilním vzhledu. Jde o tachometr s kamerou a videorekordérem. Policejní automobil »číhá« v pravém pruhu na vhodnou kořist.

Vydá se za měřeným vozem a snímá jeho obraz a rychlost. Poté vozidlo předjede a rozsvítí nápis »POLICIE STOP«, který jinak není viditelný. Jako důkazní materiál stačí 6 až 10 vteřin pořízeného materiálu.

2) Úsekové  a stacionární měření

Jedná se buď o pevnou budku s fotoaparátem, která změří rychlost auta při průjezdu, nebo úsekové kamery. Ty zaznamenají auto na vjezdu a výjezdu z měřené oblasti (cca 250 m). Kamera zaznamená čas vjezdu a čas výjezdu z úseku, z něj pak spočítá průměrnou rychlost. Řidič je opět vyfotografován.

3) Laserové měření radarem

Vypadá jako pistole či kamera, kterou policista namíří hledáčkem na vybrané auto. Obvykle zamíří na refl ektor nebo poznávací značku. Většinou policista měří rychlost zepředu a překročíli řidič povolenou rychlost, počká si na něho, zastavího a přestupek vyřeší na místě. Pokud je rychlost měřena na dlouhou vzdálenost (až 1 km), může být měřič podepřen stativem.

Antiradar: Více škody než užitku

Někteří řidiči si pořizují tzv. »antiradary« (pasivní radary) – zařízení, které upozorní na přítomnost či blízkost policejního radaru na vzdálenost desítek metrů až kilometrů (podle okolního terénu). Takovou mašinku policie toleruje a můžete si ji koupit za několik tisíc korun.

Pozor ale na tzv. aktivní antiradary! Ty jsou za pár desítek tisíc a fungují jako rušičky policejních radarů. Zabraňují tím změření rychlosti auta. Aktivní antiradary jsou ilegální a policista v případě odhalení takového zařízení má právo vůz zabavit a řidiči dát pokutu 100 tisíc korun.

Pasivní zase nefungují tak přesvědčivě, aby se na ně člověk mohl úplně spolehnout. Nejlevnější a nejrozumnější je tak dát na vlastní úsudek a jezdit podle pravidel…

➤➤➤ Zítra: Povinná výbava ➤➤➤



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.