Cestujeme po Česku: Do lázní Luhačovice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Cestujeme po Česku: Do lázní Luhačovice!

Luhačovická kolonáda je příjemným místem pro odpočinek.
Luhačovická kolonáda je příjemným místem pro odpočinek. (Profimedia.cz, ara)

Rádi trávíte léto pěkně v klidu a odpočinkem? Pak jsou pro vás ideální slavné moravské lázně Luhačovice, které najdete ve Zlínském kraji. Ochutnejte zdejší vyhlášenou vincentku a projděte se po překrásné kolonádě.

Na výlet se pak vydejte na vizovický zámek a milovníci kvalitní pálenky si přijdou na své ve zdejší palírně. Fanoušci módy by neměli opomenout návštěvu muzea obuvi v Baťově Zlíně.

Obuvnické muzeum ve Zlíně

Muzeum prostřednictvím více než tisíce exponátů seznámí návštěvníky s historií i současností obouvání, vývojem výroby obuvi a dějinami ševcovského řemesla. Sbírkový fond sleduje vývoj obouvání od nejstaršího období českých dějin až po současnost. Nejpřitažlivějšími exponáty jsou opánky z pštrosího peří a lidských vlasů či soubor obuvi z produkce firmy Baťa.

Pramen vincentky

Nejznámějším z luhačovických pramenů je Vincentka vyvěrající za kolonádou. Jako jediná ze zdejších vod se může plnit do láhví a její první plnírna byla postavena v Luhačovicích již v roce 1851. Vincentka byla podávána na císařském dvoře a ve vídeňských kavárnách. Byla zdrojem obživy zdejších vodařů, kteří ji vozili potahy na různá místa do Rakouska a Uher. Je určena k pitným a inhalačním kúrám při onemocnění cest dýchacích, hlasivek, při vředech žaludku, při vleklém zduření jater či cukrovce.

Bojkovice

Malé městečko má návštěvníkům co nabídnout. K vidění je barokní kostel sv. Vavřince z let 1651 – 1656. Najdete zde i půvabný zámek Nový Světlov, který byl v 19. století přestavěn v tudorovském slohu. Zámek obklopuje anglický park. Dnes se v něm nachází muzeum Bojkovicka.

Zámek ve Vizovicích

Zámek ve Vizovicích vznikl v polovině 18. století na místě bývalého cisterciáckého kláštera. Je to dvoupatrová budova se třemi křídly ve tvaru písmene »U« postavená ve francouzském barokním stylu. Bohaté zámecké interiéry jsou zařízeny nábytkem ve stylu baroka, rokoka, empíru i biedermeieru, s množstvím porcelánu a rozsáhlou sbírkou nizozemského malířství.

Tip Aha! Exkurze do palírny

Ve Vizovicích můžete zajít do palírny Rudolf Jelínek a do-zvědět se, jak vzniká vyhlášená slivovice a další alkoholické dobro-ty. Prohlídky jsou každý všední den ve 14.00 hod., pondělí, středa a pátek také v 10.00 hod. Tradice pálení destilátů trvá ve Vizovicích už od 16. století.

Koupaliště Duha

Milovníky vodních hrátek potěší koupání v Pozlovicích poblíž Luhačovické přehrady. Ta je sice nyní vypuštěna a dochází k její revitalizaci, vy se ale můžete vykoupat na zdejším koupališti Duha. Otevřeno je denně od 9 do 20 hodin. Najdete zde plavecký bazén, divokou řeku, tobogan, skluzavku a další zábavné prvky. Vstupné na celý den: dospělí 70 Kč, děti 45 Kč.

Jurkovičův dům

Mezi nejkrásnější stavby Luhačovic patří lázeňský dům postavený architektem Dušanem Jurkovičem v roce 1902 ve stylu lidové secese. Dům opatřil uvnitř i vně bohatou výmalbou. V domě bylo několik koupelen první a druhé třídy, v nichž se podávaly uhličité koupele. Dnes se zde můžete ubytovat jako hotelový host, jde o nejluxusnější ubytování ve městě. Týden vás vyjde na 12 tisíc korun.

Víte, že...

V Luhačovicích jsou čtvrté největší lázně v Česku a největší na Moravě.

Vyvěrá zde 6 přírodních pramenů.

Léčí se zde především lidé s nemocemi dýchacího ústrojí, trávením a obezitou.

Nejčastějším suvenýrem z Luhačovic jsou vyhlášené oplatky. Je možné je ochutnat teplé, tradiční čokoládové, oříškové, případně novinky – mátové a pomerančové.

Hudební skladatel Leoš Janáček zde pobýval 25krát.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.