Staňte se mořským vlkem: Pronajměte si jachtu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Staňte se mořským vlkem: Pronajměte si jachtu

Na pronajaté jachtě si můžete zajet k opuštěným plážím a vykoupat se tam, kde se turisté běžně neobjevují.
Na pronajaté jachtě si můžete zajet k opuštěným plážím a vykoupat se tam, kde se turisté běžně neobjevují. (Profimedia.cz, ara)

Vlahý vánek, slaný vzduch a křik racka...

Jednou za rok se mořský vlk probudí i v zarytých suchozemcích, jakými obyvatelé vnitrozemského Česka jistě jsou. Za romantickou plavbou však nemusíte cestovat do Karibiku. V Chorvatsku si totiž můžete nejen pronajmout jachtu, ale i získat kapitánské oprávnění.

Loď se obvykle půjčuje od soboty do soboty, možné jsou ale i kratší termíny. Pokud chcete brázdit Jadran sami jen s kamarády, musí být alespoň jeden z vás držitelem průkazu kapitána a mít licenci pro obsluhu radiostanice. Jinak si budete muset kapitána neboli skippera najmout.

Některé tuzemské společnosti nabízejí i služby českého skippera. Počítejte s náklady okolo 100 eur (2400 Kč) na jeden den plavby. Částka je to sice relativně vysoká, na loď se vás ale vejde třeba šest.

Staňte se kapitánem

Kapitánskou zkoušku můžete složit po týdenním jachtařském kurzu. Nejžádanější školení je na skupinu B, tedy lodního kapitána pro chorvatské teritoriální vody. Zaplatíte za něj od 11 tisíc korun, mimo sezonu o několik tisíc méně. Zároveň je povinností kurzistů postarat se o jídlo kapitánovi.

Poplatek za zkoušky a vystavení kapitánského průkazu se pohybuje okolo 900 kun (2970 Kč). Naučíte se kromě jiného ovládat loď, pracovat s radiostanicí a námořní mapou, navigovat či znát základy námořního práva.

Plachetnici,nebo katamarán?

Chorvatské půjčovny vám obvykle dají vybrat mezi plachetnicí, katamaránem a motorovou lodí. Katamarán se hodí pro začátečníky, je stabilnější a garantuje svižnou jízdu. Plachetnice se hodí pro ostřílené mořské vlky a romantiky. Motorová loď je určena pro milovníky vysokých rychlostí.

Pronájem lodí a ceny

Loď si můžete rezervovat i předem na internetu a pronájem zaplatit převodem z účtu. Pro potvrzení objednávky klient zpravidla uhradí akontaci ve výši 50 procent. Zbývající částku zaplatí před vyplutím. Počítejte i se zálohou ve výši několika tisíc korun, kdybyste náhodou loď poškodili.

Co byste měli vědět

➤  Platí pravidlo, že loď se vrací s plnou nádrží.

➤  U většiny provozovatelů plavidel se často platí ještě závěrečný úklid (obvykle kolem 2 tisíc Kč).

➤  Počítejte i s příplatky za nadstandard, jako je spinakr, tedy speciální plachta, či přívěsný motor.

➤  Za vplutí do prostoru chorvatských národních parků se platí další poplatky.

Motorový člun pro 6 osob                od 5 000 Kč/týden

Motorová loď pro 4 osoby                od 9 500 Kč/týden

Plachetnice pro 4 lidi                       od 15 000 Kč/týden

Katamarán pro 10 lidí                     od 20 000 Kč/týden

Tip Aha!: Staleté olivovníky na ostrově Pag

Chorvatsko není jen moře a pláže. Háj staletých olivovníků, který najdete na ostrově Pag, vás okouzlí silou a vytrvalostí. Rostou v drsných podmínkách mezi kameny.

Přestože jsou často znetvořené větrem a solí, jsou stále zelené. V této lokalitě ostrova Pag roste asi osmdesát tisíc kusů těchto šlechtěnýcholivovníků, některé jsou staré až 850 let.

Pozor na celníky: Na tyhle léky musíte mít potvrzení

Cestujete do Chorvatska a berete si s sebou léky? Pak pozor! Na ty, které obsahují omamné nebo psychotropní látky, musíte mít potvrzení od lékaře, že je musíte užívat. V opačném případě vás mohou potkat pořádné problémy! Kterých léků se to týká?

Přehled léků viz galerie

Konec seriálu



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.