Každý třetí Čech nedodržuje pitný režim: Naučte se správně pít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Každý třetí Čech nedodržuje pitný režim: Naučte se správně pít!

Nedostatčený příjem tekutin ohrožuje zejména ledviny.
Nedostatčený příjem tekutin ohrožuje zejména ledviny. (Profimedia.cz, ara)

Teplé počasí, a nemusí zrovna pálit slunce jako na Sahaře, vysouší naše těla a nedostatek tekutin vede k bolestem hlavy a nepříjemné únavě. Při dlouhodobém podceňování pitného režimu pak jde i o naše ledviny a záněty močového ústrojí jsou na denním pořádku.

Jenže co dělat, když se prostě přes den nedokážeme donutit vypít požadované množství tekutin? Podle statistik má tento problém skoro 40 % Čechů a každý druhý obyvatel naší země nad 50 let!

Kávu až po sklenici vody!

Káva, kromě toho, že se nedá počítat do pitného režimu (odvodňuje), nám dává pocit sytosti. Pokud si ráno bez kafíčka nedokážete představit, dejte si ho až poté, co vypijete nejméně 2 až 3 dcl čisté vody. To samé platí, pokud máte k snídani černý čaj, ten rovněž odvodňuje.

Mějte stále pití na očích

Máte-li tu možnost, mějte celý den sklenici nebo PET láhev přímo na očích. Fakt, že o ni oči sem tam zavadí, vás přinutí ji uchopit a napít se. Mnoho lidí totiž téměř vůbec netrpí pocitem žízně, takže potřebují připomenout, že se napít mají. Je samozřejmě dobré vypité sklenice či láhve počítat – je dobré vědět, kolik vypijeme. Pamatujte, že zvykání si na zvýšený přísun tekutin zpravidla chvilku trvá. Ze začátku to může být třeba jen 1 litr denně, postupně se pak dostanete až na správné hodnoty.

»Závaží« v kabelce

Ženy mají častěji problémy s dodržováním pitného režimu než muži. Jedním z triků je plná PET láhev v kabelce. Kabelku nosí žena stále při sobě a logicky jí bude vadit, že je těžká. Upitím vody ulehčí ramenům. Mezi další triky pak patří pití brčkem. Tímto způsobem často »zlikviduje« nápoj poměrně rychle i ten, kdo jinak ze sklenice jen usrkává.

Co přidat ovoce?

Množství tekutin ovlivňuje příznivě také zelenina, ovoce a mléčné výrobky. Pokud máme na tyto potraviny bohatý jídelníček, může být příjem tekutin o něco nižší.

Pít před jídlem

Dostatek vody mezi hlavními jídly (snídaní a obědem) je optimální pro dobré trávení. Naopak není vhodné zapíjet jídlo tekutinou. Pokud máte potřebu po jídle se napít, pak je vhodná opět čistá voda, zhruba 2 dcl.

Co pít?

  • pramenitá voda
  • minerální voda s nízkou nebo střední mineralizací
  • pitná voda z kohoutku
  • vodou ředěné ovocné a zeleninové šťávy
  • neslazené slabší čaje

Co raději vynecha?

  • káva
  • černý čaj
  • alkohol
  • sladké limonády

3 litry denně? Pověra!

Často čteme, že každý by měl denně vypít nejméně 2 až 3 litry vody (tekutin), což je ale pro většinu populace nesprávné doporučení, které možná platí v extrémně horkých dnech.

Potřeba tekutin je přísně individuální záležitost, která záleží na mnoha vnějších i vnitřních faktorech – např. na tělesné hmotnosti, věku a pohlaví, složení a množství stravy (obsah vody, soli, bílkovin a kalorií), tělesné aktivitě, teplotě a vlhkosti prostředí včetně proudění vzduchu, druhu oblečení a teplotě těla, aktuálním zdravotním stavu, zavodnění organismu apod.

Každý si musí nalézt své optimální množství tekutin! Mimochodem, naše tělo nás žízní neupozorňujete na to, že bychom se měli napít, ale na to, že už dochází k dehydrataci!

Jak zjistím, že mám málo tekutin?

Velice snadno. Stačí sledovat množství moči, kterou denně vyloučíme, a hlavně její barvu. Pokud je moč tmavá, máme nedostatek tekutin.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.