Jedeme do Chorvatska: To nejlepší ze zdejší kuchyně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jedeme do Chorvatska: To nejlepší ze zdejší kuchyně

Chorvatsko
Chorvatsko (Profimedia.cz)

Chorvatsko si dokonale užije i váš mlsný jazýček.

Každá část této země má speciality, které je třeba ochutnat. Lahodná jsou i zdejší vína a pálenky. Přečtěte si, čím vším vás chorvatská kuchyně překvapí a potěší.

Jídelní lístek chorvatsky? Jelovnik!

Ve většině restaurací je před vchodem vyvěšen jídelní lístek »jelovnik«, takže si lze předem udělat představu, jaká bude celkem útrata.

Při výběru stravování v restauracích je třeba dávat pozor na to, že ceny některých jídel (ryb, langust, jehněčího či selete na rožni apod.) jsou uváděny za l kg a těžko lze předem určit hmotnost, a tedy i cenu podané porce (bývá značná!).

Skutečné speciality připravované tradičním způsobem je možné ochutnat v menších stylových restauracích, většinou rodinných podnicích zvaných »konoba«. Při návštěvě restaurace, kavárny či baru je nutno počítat s tím, že spropitné, které by mělo činit asi 10 % z útraty, není započítáno v ceně.

Tohle musíte ochutnat

Dubrovník

Vyzkoušejte zdejší slávky a ústřice, které jsou nejchutnější na celém Jadranu. Z masitých pokrmů, kromě jehněčího a telecího masa připravovaného »pod pekou« (hliněný pečicí zvon), je zvláštní specialitou tzv. brodet z úhořů a žab. Vše zapijte nejlepšími víny, jako jsou Dingač, Pošip, Grk a  Dubrovačka malvazija.

Split

Ve Splitu vyzkoušejte slavnou dalmatskou »pašticadu«, masitý pokrm, pro jehož přípravu jsou zapotřebí dva dny. Jestliže se potřebujete osvěžit, dejte si sklenici »smutice« – červené víno promíchané s ovčím nebo kozím mlékem.

Šibenik

Začnete sýrem »z měchu« a drnišským pršutem a k pití zvolte sklenici červeného vína primoštenského Babiće. Nezapomeňte vyzkoušet »Soparnjak«. Vyrábí se z jednoduchého těsta a je naditý směsí oliv, fíků a olivového oleje,  peče se jako roláda a podává se studený.

Zadar

Jako aperitiv si dejte sklenku známého Maraschina – dezertního likéru ze zdejšího druhu višně Maraška. Poté si dejte nejvyhledávanější chorvatský sýr vyrobený z mléka ovcí z ostrova Pag ovoněný středomořskými bylinami. Jednou ze specialit je i »Ninski šokol« – zvláštně připravená sušená krkovice.

Istrie

Dopřejte si zdejší sýr a pršut následovaný isterskou polévkou. Ochutnejte raky, mušle a ryby na mnoho způsobů. Skvělou pověst má zdejší smetanová zmrzlina.

Karlovac

Největší gastronomický věhlas tomuto regionu přináší zdejší brambory chráněného zeměpisného původu. Ochutnejte pálenku ze švestek a likér z borůvek. Velmi ceněný je i zdejší horský velebitský med.

Kvarner

Zdejší krevety jsou největší a nejlepší na celém Jadranu. Ceněnou pochoutkou je i jehněčí s ovčím sýrem. Jako dezert doporučujeme pečené kaštany.

Tip Aha!: Ráj potápěčů ostrov Vis

Na ostrov Vis turisté dlouho nesměli, celá desetiletí totiž sloužil jako armádní základna. Dnes se ostrov s průzračnými plážemi a romantickými zátokami stává jedním z nových turistických míst na Jadranu. Vis najdete v zákrytu za ostrovy Brač a Hvar. Má pouhých 90 kilometrů čtverečních a tvoří ho dvě přístavní města Vis a Komiža.

Maličké vesničky zdobí pole se zeleninou, ovocem a především vinnou révou. Žijí tu dohromady čtyři tisíce lidí. Místní lákají cizince především na skvělé možnosti potápění po celém obvodu Visu. Legendární je zdejší Modrá jeskyně, do níž se pořádají výlety lodí.

Vyzkoušejte také proslulou hospodu v Ženě Glavě. Je to selská domácnost, která se řídí přísnými pravidly. Na stůl dostanete jen ovoce a zeleninu vypěstovanou na poli, ryby čerstvě nalovené v moři či maso z doma chovaného dobytka.

Zítra: Nejlepší výlety a vstupné



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.