Nový seriál: Jedeme do Chorvatska! Tipy pro cestu autem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nový seriál: Jedeme do Chorvatska! Tipy pro cestu autem!

Čisté moře, památky a skvělá jídla. To je Chorvatsko.
Čisté moře, památky a skvělá jídla. To je Chorvatsko. (Profimedia.cz)

Za deset dní končí školní rok a začínají prázdniny. A s nimi i dovolené. Už víte, kam vyrazíte? Více než 800 tisíc Čechů se chystá do Chorvatska.

Deník Aha! proto připravil speciální seriál, v němž se dozvíte vše, co potřebujete vědět, než se vydáte na cestu. Každý den vám také představíme jedno z nejkrásnějších míst země, kam jezdíme na dovolenou už dlouhých sto let.

Češi nejčastěji k Jadranu jezdí autem. Vybrat si můžete z několika možných tras. Dojet až na místo dovolené lze s krátkými pauzami na jeden zátah, cesta trvá kolem jedenácti hodin. Mnohem výhodnější je však naplánovat si nocleh a cestu rozdělit na dvě etapy. Uvidíte toho více a navíc si můžete být jisti, že se vysněné moře stane místem skvělého, a ne posledního odpočinku!

Jaké si vzít doklady?

Do Chorvatska stačí jen platná občanka. Zkontrolujte si její platnost i to, zda není poškozena. S pasem se na cestu musí bezpodmínečně vydat novomanželé či ti, kteří čekají na nový doklad a v Česku se prokazují původním s odstřiženým rohem. Řidiči si nesmějí zapomenout řidičák, technický průkaz k vozu a zelenou kartu (doklad o povinném ručení). Pokud nejsou majitelem vozu, potřebují plnou moc v angličtině.

 

Jak vybavit auto

Nezapomeňte zkontrolovat platnost lékárničky. Podívejte se, zda máte doplněnou soupravu žárovek. Dohustěte rezervní kolo, případně zkontrolujte lepicí soupravu. Nezapomeňte na výstražný trojúhelník a raději opatřete reflexní vesty pro všechny členy posádky (při potížích na silnici je to jistota a v Rakousku mohou vestu pro každého cestujícího i požadovat).

Tip Aha! Souostroví Kornati

Říká se, že je stvořil Bůh rozházením hrsti kamínků. Vzniklo 140 ostrůvků, z nichž 89 tvoří národní park. Najdete je v severní Dalmácii mezi městy Zadar a Šibenik. Moře kolem ostrovů je proslulé nádhernou modrou barvou – podle svědectví astronautů má při pohledu z kosmu nejintenzivnější modrou ze všech světových moří a oceánů.

Při cestě se určitě zastavte na ostrově Kornat, kde si prohlédněte trosky byzantské pevnosti zvané Tureta nebo Toreta. Pokud dáváte přednost přírodním pozoruhodnostem, nezapomeňte na impozantní skalní útesy na ostrovech Klobučar, Mana a Veli Rašip.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.