Nejčastější choroby dneška: Žilní trombóza! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nejčastější choroby dneška: Žilní trombóza!

Žilní trombóza se projevuje otokem či bolestí postižené končetiny.
Žilní trombóza se projevuje otokem či bolestí postižené končetiny. (Profimedia.cz)

Podstatou žilní trombózy je vytvoření krevní sraženiny, která úplně nebo částečně vyplňuje vnitřek žíly. Vzniknout může v kterékoli žíle, nejčastěji postihuje nohy, ojediněle i ruce.

Největší nebezpečí nastane, když sraženina doputuje do plicní tepny pacienta – dochází k plicní embolii. Ta může mít za následek i smrt.

Příčiny

Krevní sraženina se velmi snadno vytvoří po chirurgickém výkonu. Rizikem jsou v tomto případě ale i křečové žíly, nadváha, onemocnění srdce a plic či různá nádorová onemocnění.

Ohroženy jsou také osoby, které jsou nuceny omezit pohyb ať už celkově (např. onemocnění míchy), nebo lokálně – trpí končetiny umístěné do sádry po úrazech. Určité riziko existuje i při delším cestování vlakem, autem i letadlem.

Příznaky

Žilní trombóza se projevuje otokem či bolestí postižené končetiny, případně zarudnutím v oblasti žil. Trombózy hlavních žilních kmenů se projevují barevnými změnami v postižené oblasti a celkovou poruchou prokrvení. Pacient v takovém případě může přijít nejen o končetinu, ale i o život.

Léčení a prevence

Krevní sraženiny jsou buď chirurgicky odstraňovány, nebo rozpouštěny. Lehčí formy trombózy se léčí klidem postižené končetiny a mastmi. Chceteli minimalizovat riziko vzniku krevní sraženiny, dopřejte si dostatek pohybu, nohy dobře prokrvujte i ve vlaku či letadle. Máteli po úrazu nohu v sádře, mějte ji v co nejvíce případech výše než srdce.

Jak vzniká žilní trombóza?




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.