Na zádech spí uzavření lidé! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Na zádech spí uzavření lidé!

Spí vaše láska na zádech? V milostném životě dokáže překvapit.
Spí vaše láska na zádech? V milostném životě dokáže překvapit. (Profimedia.cz)

Správně zvolená poloha při spánku dokáže pomoci se zdravotními problémy. A jak jsme si v seriálu Aha! již řekli, jsou i takové, které mohou naše obtíže dlouhodobě zhoršovat.

Z toho, v jaké pozici trávíme noc, se však dá vyčíst i mnohem víc. Psychologové radí: chceteli nahlédnout někomu do nitra a poznat jeho skutečnou osobnost, pokuste se zjistit, jak usíná. Pozice, v níž se člověk ukládá ke spánku, je důležitým klíčem k jeho povaze.

Poloha vojáka

Spáči leží na zádech a obě paže mají víceméně přitisknuté k bokům. Co prozrazuje? Spaní v této pozici vypovídá o tom, že daný člověk je tichý a uzavřený. Nemá rád shon, chaos, hluk a povyk. Na druhou stranu mu dělá dobře, když mu okolí naslouchá – nejde však o vůdce, který si pozornost vynucuje. Zná své kvality a nemá potřebu se vnucovat. Přesto má na sebe, ale i své okolí vysoké nároky, pokud s takovým spáčem žijete, připravte se na pracovitou osobnost. Má potřebu se neustále zdokonalovat a totéž požaduje i po svých blízkých a spolupracovnících.

Jací jsou v lásce? Jak se říká, tichá voda, břehy mele. Rád si rozšiřuje obzory i v rámci milostného života. Připravte se na nejedno dobrodružství.

Kolik spánku potřebujeme?

Odpovědět na otázku, kolik spánku člověk potřebuje, nelze. Přibližně 70 % dospělých spí 7,5 hodiny, 15 % potřebuje více než 8,5 hodiny spánku a zbývajícím 15 % Čechů stačí spát 6 hodin. Délka spánku se liší i podle věku. Zatímco novorozenci prospí 16 až 18 hodin denně, děti v pubertě potřebují chrnět 10 hodin, po 20. roku se doba potřebná k odpočinku ustálí na 7,5 hodinách. Po 65. roku věku spí lidé obvykle méně než 7 hodin.

Potřebujete spát dlouho? Takoví lidé mají podle psychologů sklony k pochybnostem, jsou nepřizpůsobiví, mají nižší sebevědomí.

Stačí krátký spánek? Z těchto lidí srší energie, jsou velmi sebevědomí, intenzivně pracují. Mají rádi společnost.

Délka spánku a zdraví

Dlouhodobý nedostatek spánku má na svědomí únavu, podrážděnost, zhoršování paměti, depresi. Snižuje imunitu organismu, lidé jsou častěji nemocní, mají rýmu, opary, hůře se jim hojí rány a může vést i ke vzniku civilizačních nemocí, jako jsou nemoci srdce a cév a rakovina. Odráží se také na kvalitě pleti.

Nadbytek spánku – pracujete pravidelně až do noci, nebo patříte mezi pařmeny a snažíte se dospat o víkendu? Svému zdraví neposloužíte. Tzv. víkendové naspávání zdravotní rizika z nedostatku spánku přes týden nesníží. Je třeba spát pravidelně! Podle průzkumů jsou dokonce lidé, kteří se snaží dospávat, spí nepravidelně a nejlépe až do poledne, deprimovaní, podráždění a málo výkonní.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.