Spánek na břiše: Zabrání chrápání! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Spánek na břiše: Zabrání chrápání!

Poloha svádí ke skřípání zuby. Spáč vydává nepříjemné zvuky a zároveň si ničí zubní sklovinu,  zuby se stávají citlivými.
Poloha svádí ke skřípání zuby. Spáč vydává nepříjemné zvuky a zároveň si ničí zubní sklovinu, zuby se stávají citlivými. (Infografika Aha! – Viktor Sika)

Budíte se ze spaní vlastním chrápáním? Zkuste si lehnout na břicho, vydržíteli tak ležet převážnou část noci, ráno se bude zdát růžovější – nebudete unaveni.

Chrupkáteli v poloze na břiše pravidelně, patříte podle snáře k silným osobnostem. Abyste však své charizma dokázali v životě využít, je třeba se naučit diskutovat.

Pouze dialogem dokážete druhé přesvědčit o svých kvalitách a získat tak prospěch a peníze. Chrupkáteli v poloze na břiše pravidelně, patříte podle snáře k silným osobnostem.

Abyste však své charizma dokázali v životě využít, je třeba se naučit diskutovat. Pouze dialogem dokážete druhé přesvědčit o svých kvalitách a získat tak prospěch a peníze.

Spaní na břiše má velkou výhodu, kterou ocení zejména spoluspáč. Pomáhá od chrápání. Hrdlo se gravitací rozšíří, dýchací cesty jsou volné, a nevznikají proto nepříjemné zvuky – chrrr, chrrr.

Tedy ne tak docela... Tato poloha totiž svádí ke skřípání zuby! Dolní čelist se vysouvá víc dopředu a máme potřebu ji ve spánku »srovnat«. Nevýhodná je tedy zejména pro ty z nás, které trápí citlivé, tzv. okousané zuby.

Dalším problémem může být znecitlivění horní části těla – brnění prstů či až necitlivost celé ruky. Máteli při spaní na břiše moc malý nebo moc velký polštář, krční páteř není v linii se zbývající částí zad. A to zvláště u starších lidí může způsobit stlačení míšních nervů.

VÝHODA: potlačuje chrápání

NEVÝHODA: brnění prstů a necitlivost rukou, skřípání zuby

Tip Aha!

● Pořiďte si pěnovou matraci, která se vytvaruje přesně podle vašeho těla. Lépe podpoří a ochrání páteř.

● Podložte si ramena či břicho polštářem, aby se vám tak neprohýbala páteř.

V posteli jen spěte!

Chceteli se vyvarovat problémů se spánkem, uvědomte si, že v posteli se jen spí! Lůžko nemá sloužit k jiné činnosti než ke spánku a milování. Znamená to, že se v něm »neválíme« v průběhu dne – dvacetiminutovku po obědě si dejte na gauči.

V žádném případě si nepleťte postel s pracovnou, zapomeňte na telefonování nebo dokonce surfování po internetu na notebooku, nesledujte z peřin ani televizi.

Před spaním v ní nezobejte oříšky, chipsy, nepopíjejte šláftruňk. Jestliže máte malý byt a jste nuceni spát v obýváku, lůžko si rozestelte až těsně před ulehnutím a snažte se pokaždé místnost vyvětrat.

Zítra: Poloha na boku se skrčenýma nohama



Přečtěte si
patrik75
12. 3. 2014 • 16:29

Mě vůbec spaní na břiše nepomáhá. Zato mi pomohl sprej PSSST!, kterýsi stříkám každý večer do krku a doma je prý klid..

nikoll26
6. 2. 2014 • 09:07

Já si myslím, že to působí na každého individuálně, mě třeba pomůže jenom jedna poloha a to v sedě, ale sedět celou noc? Ani náhodou!! Proto jsem se trochu poptala v lékárně a doporučili mi přípravek PSSST! A musím říct, že je super, stříká se do krku což je příjemnější než do nosu a ještě k tomu má pomerančovou příchuť. Teď se prodává v balení 15ml + 10ml zdarma a stojí kolem 219kč.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.