S Aha! na rybách: Recepty na netradiční návnady
Každý rybář ví, že ryby je k udici třeba přilákat. A k tomu slouží návnada. V tomto díle rybářského seriálu deníku Aha! najdete prověřené recepty na ty nejlepší návnady z celého světa.
Návnada versus nástraha
Přesný rozdíl mezi návnadou a nástrahou jsme probírali v minulých dílech seriálu. Jednoduše lze říct, že nástraha je to, co rybář napíchne na háček, a návnada všechno ostatní.
Nástraha by měla napodobovat přirozenou rybí kořist. Návnada láká rybu k udici. Buď se vhazuje přímo do vody, nebo se jí plní takzvaná krmítka. Na rozdíl od nástrahy mohou být návnady z přísad, které ryby neznají a překvapí je.
Perníková kukuřice
Perníkové koření smícháme se lžičkou mletého anýzu a přidáme dvě stě padesát gramů cukru. Zalijeme litrem a půl vody a svaříme. Necháme zchladnout a znovu převaříme. Pak přidáme lžičku másla a kilo nakládané kukuřice a znovu převaříme.
Rýžová kaše s burskými oříšky
Uvaříme zhruba sto gramů řídké rýžové kaše. Přidáme dvě stě gramů moučky z burských oříšků, sto padesát čerstvé strouhanky a stejné množství konopné moučky. Vytvoříme lepivou pastu, které ryby neodolají.
Bramborová dobrota s rybí moučkou
Rozmačkáme dvě vařené brambory, přidáme sto gramů strouhanky a stejné množství masové a rybí moučky. Dále ke směsi přisypeme sto gramů konopné moučky. Vše dobře prohněteme, dokud nedosáhneme lepivé pasty.
Skořicové chlebové kuličky
Rychlá a jednoduchá návnada, která je však překvapivě účinná. Ze střídky chleba vymodelujeme kuličky, která dáme do misky s vodou. Když se řádně nasáknou, obalíme je ve skořici a necháme uschnout.