S Aha! na rybách: Chov nástrahy doma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

S Aha! na rybách: Chov nástrahy doma!

Menší rybky určené jako nástraha si k vodě můžeme přinést v kýblu – jako herec Rudolf Hrušínský.
Menší rybky určené jako nástraha si k vodě můžeme přinést v kýblu – jako herec Rudolf Hrušínský. (Aha! – Dan Černovský)

Někteří rybáři mají hledání nástrah rádi a berou ho jako součást svého koníčku. Jiní však chtějí mít živé nástrahy vždy po ruce, aby mohli kdykoliv vyrazit za rybami. Pokud patříte mezi druhou skupinu, v dnešním díle seriálu deníku Aha! se dozvíte, jak si založit žížalí farmu či doma chovat moučné červy.

Žížalí farma v bytě

Žížaly uchováváme v dřevěné bedně. Na dno nejprve dáme pytlovinu, poté vrstvu jemného říčního písku, pak vrstvu zeminy, ideálně z krtinců, a nakonec tlející listy a vlhký mech. Ve zverimexech si můžeme také koupit speciální kokosový substrát a krmivo wormňam. Žížaly ale můžeme krmit běžným kuchyňským odpadem, musíme se však vyhnout některým potravinám. Žížaly nesmíme krmit masem, mléčnými výrobky, kyselými potravinami, jako je například kůra citrusových plodů, zbytky obsahující mastnotu či olej.

Žížalí farma na zahradě

Na kompostu vytvoříme zhruba pět centimetrů vysokou vrstvu z kuchyňského bioodpadu, jako jsou listy salátů, slupky od brambor, ohryzky a podobně. Na ni položíme dřevěnou lísku. Do lísky vložíme rašelinu, kterou budeme stále udržovat vlhkou. Žížaly se začnou samy k této farmě stahovat. Stačí jen nadzvednout lísku.

Chov moučných červů

Larvy potemníka moučného chováme ve skleněných nebo kameninových nádobách. Do nádoby vložíme zmačkaný papír, abychom ji provzdušnili. Pak ji zasypeme substrátem složeným z ovesných vloček, kukuřičného šustí a strouhaného pečiva. Zároveň přidáme několik kousků vlněné látky, kam budou potemníci klást vajíčka.

Důležité je dobré, nejlépe otevřené hrdlo. Substrát  by měl sahat maximálně do výšky 4 cm pod okraj, aby larvy nemohly uniknout. Mouční červi jsou skromní. Uctíme je drceným krmivem pro akvarijní rybičky či psími granulemi. K vodě nosíme červy v pilinách.

Lov a přechovávání rybek

Rybky, které chceme použít jako nástrahu na dravé ryby, si můžeme nachytat pomocí takzvané lapací láhve. Do vypouklého dna láhve vyklepeme otvor o průměru zhruba dva centimetry, aby jím mohla proplout menší rybka. Hrdlo ovážeme řídkou látkou. Do láhve dáme strouhanku a ponoříme ji hrdlem proti proudu. Voda protéká hrdlem a uvolňuje návnadu. Rybky jsou do láhve nalákány, proplují dírou, ale zpět už se nedostanou.

Ale pozor! V některých vodách není užití lapací láhve povoleno. Rybky pak můžeme doma přechovávat ve skleněné láhvi v chladničce. Zima zpomalí jejich životní pochody natolik, že je ani není třeba dokrmovat. První dva dny však musíme několikrát vyměnit vodu a udržet ji čistou. V chladničce rybky vydrží i několik týdnů.

Červy uchováváme v pilinách.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.