S Aha! na rybách: Jak si vybrat správný háček | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

S Aha! na rybách: Jak si vybrat správný háček

Rudolf Hrušínský loví pro radost. Ryby často pouští zpět.
Rudolf Hrušínský loví pro radost. Ryby často pouští zpět. (Aha! – Dan Černovský)

Háček je rybářův neocenitelný pomocník. Bez něj by totiž nic neulovil. Musí být pevný a především se nesmí zlomit. V nástraze by měl být co nejméně viditelný, aby rybu nevaroval. Aha! vám v dalším díle rybářského seriálu poradí, jak si vybrat ten pravý.

Háček by neměl rybě vážně poškodit tlamu. Pokud ji totiž plánujete vypustit zpět, nesmí být zraněná. Jinak by stejně uhynula. Ryby loví jen pro radost mnoho slavných rybářů.

„Já, abych se přiznal, tak vlastně ryby ani moc nejím. Spíš si místo toho dám radši tatarák,“ připouští herec Rudolf Hrušínský a dodává, že ryby raději pouští zpět. Alespoň s sebou prý nemusí k vodě nosit moc »krámů«.

Barva háčku

U barvy háčku platí jednoduché pravidlo. Měla by být co nejbližší barvě nástrahy, aby u ryby nevzbuzoval nedůvěru. Univerzální háček bývá v barvě dna. Někteří rybáři si své háčky sami barví. Nevýhodou však je, že je pak musí znovu přebrousit, protože špička ztrácí ostrost.

Přezkoušejte pevnost a ostrost

Háček se nesmí zlomit. Proto bychom měli jeho pevnost přezkoušet. Existuje na to jednoduchý trik. Hrot háčku zapíchneme do korkové zátky a palcem a ukazováčkem sevřeme ramínko. Pak s citem zkoušíme pružnost. Při koupi bychom také měli vyzkoušet ostrost. Stačí přejet špičkou háčku po bříšku prstů.

Přibruste špičku

Moderní výrobci háčků nedoporučují, aby si rybáři sami ostřili špičku. Dnešní háčky jsou totiž většinou broušeny laserem. Zkušení rybáři se do toho však přesto pouštějí.

Háčky brousíme jemným karbonovým brouskem, který se používá v hodinářství. V zahraničí se dokonce prodávají speciální brousky na háčky.

Dvojháčky a trojháčky

Dvojháčky či trojháčky působí skutečně impozantně a hrozivě. Rybáři je mají rádi, protože se zaseknou spolehlivě a pevně sedí. Nehodí se však pro všechny druhy ryb.

Ničí totiž rybí tlamu tak, že už rybář nemůže rybu vypustit zpět do vody. Pokud ryba z trojháčku unikne sama, většinou stejně uhyne. Používat by se měly na dravce.

Typy háčků

Podle tvaru se háčky dělí na tři základní typy. Oblé háčky, polooblé háčky a hranaté háčky. V tuzemsku jsou nejpoužívanější polooblé háčky typu Italian. Hranaté háčky jsou oblíbené spíše v zahraničí a používají se na lov dravých ryb.

Zítra: Vyberte si správný splávek



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.