S Aha! na rybách: Jak si vybrat správný prut? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

S Aha! na rybách: Jak si vybrat správný prut?

Vybrat si správný prutje doslova věda. To ví i herec Rudolf Hrušínský!
Vybrat si správný prutje doslova věda. To ví i herec Rudolf Hrušínský! (Aha! – Dan Černovský)

Prut je základní součástí rybářovy výbavy. Pro zkušeného »lovce« je vlastně prodlouženou rukou.

Volba správného prutu dost podstatně ovlivní, kolik ryb ulovíte. Proto jsme druhý díl našeho rybářského seriálu věnovali právě výběru a péči o pruty. A nezapomeňte! Již zítra vychází první díl Velkého atlasu ryb.

O svém oblíbeném prutu se rozpovídal i vášnivý rybář Rudolf Hrušínský. „Existují samozřejmě i patnáctimetrové pruty. Ten můj má čtyři metry dvacet. Je také lepší mít slabší vlasec. Sice tolik neunese, ale líp se ovládá splávek,“ říká herec.Ideální prut?

Ideální prut?

Ideální rybářský prut by měl být lehký, pružný, ohebný a dobře vyvážený. Při popisu prutů můžete narazit na termín »akce prutu«.

Jde o vlastnost, která popisuje zakřivení, jež vznikne v okamžiku nejvyššího prohnutí při nahazování nástrahy. Podle toho, jak se prut prohne, bývá zařazen do kategorií A, B, C nebo D. Začíná se u nejsilnějšího prutu.

Na délce záleží

Zvolit si pochopitelně můžete takový prut, který vám vyhovuje. Ale praxí se ustanovila jistá pravidla. Lehký přívlačný prut by měl být 180 – 220 centimetrů dlouhý, těžký přívlačný prut pak 220 – 280 centimetrů.

Muškařský prut bývá dlouhý 250 centimetrů. Krátký prut na plavanou 180 – 200 centimetrů, delší typ pak 250 – 300 centimetrů. Prut na položenou by měl mít 250 – 450 centimetrů.

Kupujeme nový

Na novém prutu je nejdůležitější vyzkoušet především špičku. Postavte prut, přitiskněte ukazováček na jeho špičku a zvolna s ní opisujte kružnici.

Pokud se prut v některém místě nepřirozeně zvlní nebo vám bude klást přílišný odpor, není v pořádku. Dostatečně kvalitní prut pro začátečníky pořídíte zhruba od 800 korun.

Jak pečovat o prut

Životnost prutu můžeme ovlivnit správnou péčí. Aby jednotlivé díly řádně klouzaly, pravidelně byste měli prut čistit a pudrovat grafitovým práškem naneseným na kousku látky. Pruty uchováváme zavěšené nebo ve speciálních stojanech, nikdy je neopíráme o zeď.

 

TYPY PRUTŮ

Rybářské pruty se dnes vyrábějí z různých materiálů. Každý má své výhody i nevýhody. Jaký typ prutu zvolíte vy, se většinou rozhodnete až podle vlastních zkušeností.

Štípané a lepené

Jsou velmi poddajné a pružné. Rychle se vracejí do výchozí polohy a hodí se zejména jako pruty muškařské. Nevýhodou je, že se vyrábějí pouze v zahraničí jako ruční práce, a proto jsou velmi drahé. Navíc jsou náročné na údržbu.

Sklolaminátové

Mohou být z plného nebo dutého sklolaminátu. Výhodou je lehká údržba i dobré vlastnosti prutu a příznivá cena. Pruty z plného sklolaminátu vydrží i drsnější zacházení, na duté musíte být opatrnější.

Grafitové

Grafitové neboli pruty z uhlíkových vláken patří mezi luxusnější výrobky. V kombinaci se sklolaminátem udrží až dvacetikilovou rybu. Pozor! Grafi tové pruty jsou silně vodivé. Používat je v bouřce by vás mohlo stát život.

Bambusové

Jsou vhodné pro lov na drobnější ryby. Bambusový prut je extrémně lehký, vyžaduje však pečlivou údržbu. Budeteli jej příliš namáhat, zůstane jeho špička ohnutá.

Teleskopické

Teleskopický šestimetrový prut díky důmyslné konstrukci složíte na metr dlouhý proutek. Nevýhodou je, že se ve spojích rychle opotřebí. Hodí se spíše pro příležitostné rybáře.

Zítra: Jak si vybrat správný vlasec



Přečtěte si
fisherman
11. 4. 2014 • 10:27

Prut si ale musíte vždycky vyzkoušet! Doporučuju tuhle prodejnu pro <a href="http://www.mlsport.cz/">rybářské potřeby</a> v Brně - jsou profíci!

fisherman
11. 4. 2014 • 10:26

Prut si ale musíte vždycky vyzkoušet! Doporučuju tuhle prodejnu pro<a href="http://www.mlsport.cz/">rybářské potřeby</a> v Brně - jsou profíci!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.