Bylinky proti nemocem: Přeslička na záněty ledvin! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Bylinky proti nemocem: Přeslička na záněty ledvin!

Přeslička má široké použití v medicíně, pozor ale na dávkování.
Přeslička má široké použití v medicíně, pozor ale na dávkování. (Profimedia.cz)

Seriál Aha! dnes pokračuje dílem o přesličce. Z několika druhů přesliček sbíráme k léčivým účelům na vnitřní použití pouze přesličku rolní (Equisetum arvense). Pomáhá hlavně při zánětech močových cest, ale vhodná je i na jiné zdravotní problémy. S jejím dávkováním a množstvím se to však nesmí přehánět. Odbornice na bylinky Eva Třezalka dnes také připravila jednoduchý recept na sedací přesličkovou koupel.

Účinky: Dlouhodobé užívání nebo větší dávkování přesličky rolní způsobuje nevolnost a lehkou otravu, proto je nutná opatrnost! Čaj z přesličky rolní používáme při celkovém vysílení, tuberkulóze plic, zánětech ledvin a močového měchýře, při krvácení, zánětu kostní dřeně, dávení, silné menstruaci, močení krve, vodnatelnosti, křečích v žaludku, záchvatech žlučníku a jater, revmatismu, dně, zánětu mandlí a dásní.

Zevně v obkladech se užívá při špatně se hojících ranách, vředech, otocích, krvácení z nosu, svrbících vyrážkách kůže (i rohovitých, hnisavých a strupovitých), hnisavém zánětu nehtového lůžka, bércových vředech (osteomyelitis), starých zahnívajících ranách, ostruze na patě, fistuli a vyrážkách po holení.

Kde sbírat: Přeslička je rozšířená především v chladném a mírném pásmu severní polokoule. U nás roste na vlhkých písčitých a hlinitých půdách, v lesích, na pastvinách, oraništích, náspech a na svazích jako plevel.

Způsob sběru: K léčivým účelům pro vnitřní použití se sbírá pouze přeslička rolní. Ostatní druhy, jako je přeslička bahenní a lesní, obsahují vysoké procento alkaloidů a mohou proto ve větších dávkách působit až toxicky. Sbíráme letní zelenou nať bez černého oddenku (Herba equiseti). Příměsi cizích částí je nutno před sušením odstranit.

Doporučuje se jednodenní předsušení na slunci a dosušení ve stínu. Delší sušení by způsobilo, že by předčasně uschlé tenké větévky opadaly. Droga je bez pachu a chuti. Neníli řádně vysušena, plesniví.

Recept Evy Třezalky: Sedací přesličková koupel i na páteř!

Jednoduché je použití při bolestivém močení, pálení, řezání nebo píchání při močení nebo v močové trubici, bolestech bederní a křížové páteře. Do studené vody dáme na noc 100 g přesličky.

Druhý den ohřejeme k varu a přilijeme do vany. Doba koupání je 20 minut a voda musí sahat až nad ledviny. Neotírejte se, zabalte se do koupacího pláště a lehněte si na jednu hodinu do postele.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.