Speciál Aha!: Zahrada na jaře! 3. díl | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Speciál Aha!: Zahrada na jaře! 3. díl

Jarní zahrada
Jarní zahrada (Profimedia.cz)

Venku sice není ještě počasí, které by vybízelo k dovádění v bazénu, ale právě teď je správná chvíle uvažovat o pořízení bazénu, pokud si v létě tyhle radovánky chcete užívat. A jestli už bazén vaši zahradu zdobí, měli byste si pomalu naplánovat jeho přípravu na sezonu.

Ať tak nebo tak, máme pro vás řadu zajímavých rad, které vám rozhodování a práci usnadní. Kromě toho se také podíváme na to, jak ochránit zeleň před škůdci, kteří se právě teď ve velkém vydávají plundrovat naše zahrádky.

1. Příprava bazénu na sezonu

I když jste nejspíš měli bazén přes zimní měsíce zakrytý plachtou, případně jej máte zastřešený, stejně se v něm během měsíců usadily nečistoty, které by vaše případně první koupání proměnily v cachtání v odporné kaluži. Tady je několik kroků, které je dobré provést pečlivě a věnovat jim dostatek času.

Očistěte dno a stěny

Poté, co opatrně sejmete krycí zimní plachtu tak, aby vám do bazénu zbytečně nenapadaly další nečistoty, odstraňte nánosy špíny opatrně ze stěn i ze dna bazénovým kartáčem. Není od věci použít speciální čisticí prostředky určené pro bazény, které je nicméně po nanesení hadrem nebo houbou nutné nechat 10 až 20 minut působit (dle návodu výrobce), pak vám půjdou kartáčem dolů mnohem snáze. Po vyčištění vše spláchněte vodou, ale dejte pozor, aby větší nečistoty neskončily v odtoku, což zajistí použití sítka.

Pokud i po opláchnutí zůstalo v bazénu stále hodně nečistot, celý postup zopakujte. Pamatujte, že v případě, že nyní tuto fázi přípravy »odfláknete«, bude se vám už napuštěný bazén čistit mnohem hůře a bude vás to stát další peníze v podobě chemických prostředků nutných k údržbě.

Bazén pečlivě prohlédněte

Jsteli s čistotou stěn i dna bazénu spokojení, zkontrolujte pečlivě každý kousek bazénu, zaměřte se na trhliny a případné praskliny. Pokud nějakou objevíte, opravte ji (záplatou, případně ji opraví odborná firma).

Připojte filtraci (příp. solární ohřev)

Dále připojte filtraci a ostatní příslušenství. Překontrolujte a dotáhněte veškeré spoje tak, aby nemohlo dojít k úniku vody. Vodu napusťte do úrovně středu sběrače nečistot a při této výšce hladiny filtrujte alespoň 24 hodin.

Pokud stále ještě hrozí noční mrazy, zapněte na noc filtraci a nechte vodu proudit solárním ohřevem. Tím zabráníte případnému poškození filtrace a solárního ohřevu.

Zkontrolujte vodu

Hned po napuštění bazénu zkontrolujte kvalitu vody a její tvrdost, ta nesmí být vyšší než 18° N, jinak je třeba ji upravit, např. pomocí CTX20 pH Plus. Běžná dávka je 100 ml na 10 kubíků vody, vždycky si ale přečtěte návod! V případě velmi tvrdé vody a zvýšeného obsahu iontů železa a manganu se doporučuje dávku zvýšit na max. 300 ml na 10 m3 vody.

Kromě tvrdosti zkontrolujte i pH, které by se mělo pohybovat mezi 7 a 7,4. V případě, že je hodnota vyšší, hrozí, že se voda začne kalit, při nižších hodnotách je váš bazén lákadlem pro řasy. Standardním řešením je např. Aqua Blue pH PLUS nebo naopak granulát PH minus od výrobce Chemoform.

Mikroorganismy jsou rychlé a pohyblivé, proto se mohly dostat do vody už teď. Jednorázově ji přechlorujte. Pak je nicméně nutné s koupáním počkat několik dnů.

Po 24 hodinách přeměřte koncentraci volného chlóru, což zjistíte pomocí kapkového testeru pH a Cl. S ohledem na naměřené hodnoty aplikujte chlórovou tabletu do plovoucího dávkovače. Obsah chlóru by neměl být nižší než 0,3 mg/l. V případě potřeby do vody přidejte ještě jednou přiměřenou dávku přípravku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.