Bylinky proti nemocem: Na deprese dobromysl! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Bylinky proti nemocem: Na deprese dobromysl!

Čaj z dobromysli působí dobře při menstruaci.
Čaj z dobromysli působí dobře při menstruaci. (Profimedia.cz)

Oregano neboli dobromysl obecná (Origanum vulgare) je vhodným pomocníkem nejen při zdravotních potížích, ale také v kuchyni, v podobě nepostradatelného koření francouzských a italských pokrmů. Jako bylinka s antidepresivními účinky je vhodná na bolesti hlavy způsobené stresy, při poruchách spánku a také při nechutenství a zažívacích problémech. V dnešním receptu se bylinkářka Eva Třezalka zaměří na čaj při problémech s menstruací.

Účinky: Jako léčivá bylina se užívá většinou ve formě čajových směsí při nechutenství, žaludeční neuróze nebo při zažívacích obtížích. Příznivě působí jako doplňkový lék při onemocněních horních cest dýchacích a při nachlazení. Pro své antidepresivní účinky se dobromysl doporučuje užívat při bolestech hlavy způsobených nervovým vypětím, při poruchách spánku nebo jako doplněk při epilepsii. Droga také působí jako silný uvolňující prostředek při svalových křečích. Dobromysl je však hlavně využívána v kuchyni jako koření pod názvem oregano, kterým se dochucují jídla ve francouzské a italské kuchyni. Přidává se i do provensálského koření.

Kde sbírat: Dobromysl obecná roste divoce v přírodě, ale v dnešní době si získává své místo i na našich zahrádkách. Je to vytrvalá, aromatická bylina, dosahující výšky až 60 cm. Roste v teplejších oblastech na místech, jako jsou suché louky, mýtiny, světlé lesy nebo stráně, daleko častěji ji však najdeme na zahrádkách. Dobromysl potřebuje sušší, zásaditou půdu bohatou na živiny a měla by být umístěna na slunném, chráněném místě. Oregano můžete vysít na záhon jako většinu koření. Ale pro domácí potřebu stačí jen jediná. Koupíte ji snadno v květnu jako rychlenou sazenici na trhu.

Způsob sběru: Dobromysl se většinou vyskytuje v mohutných porostech, a tak se dobře sklízí. Nať sbíráme v plném rozkvětu. Většinou ji odřezáváme v místě, kde začíná husté olistění lodyhy (délka natě 30 – 40 cm). Vhodným nářadím ke sklizni je nůž nebo srp, nejlépe s pilovitým ostřím, nebo zahradnické nůžky na růže. Pokud má nať silnější lodyhu než 5 mm, sklízíme pouze květnaté vršky rostliny. Dobromysl obecná (oregano) je blízkým příbuzným majoránky a často se také označuje jako »divoká majoránka«.

Recept Evy Třezalky: Čaj na bolestivou menstruaci

Polévkovou lžíci drcené suché natě dobromysli přelijeme ¼ litru vroucí vody, přiklopíme talířkem, louhujeme deset minut, scedíme a teplé pijeme dle potřeby několikrát denně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.