Bylinky proti nemocem: Jalovec obecný proti bolesti kloubů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Bylinky proti nemocem: Jalovec obecný proti bolesti kloubů!

Jalovčinky, kulaté a tuhé plody jalovce.
Jalovčinky, kulaté a tuhé plody jalovce. (Profimedia.cz)

Jako druhou bylinku vám dnes v seriálu deníku Aha! představíme jalovec obecný (Juniperus communis), rostlinu, která vám mimo jiné pomůže při bolestech kloubů, problémech s trávením a močovými cestami. Ani dnes nechybí zajímavý recept zkušené bylinkářky Evy Třezalky (44).

Účinky: Jalovec se v léčitelství používá pro podporu léčby kloubních onemocnění, například dny, revma a artrózy, nejčastěji ve formě lihové tinktury pro mazání kloubů nebo jako přísada do koupele. Stimuluje lokální prokrvení, čímž ulevuje od bolesti a zlepšuje látkovou výměnu postižené tkáně.

Další jeho působení je diuretické – pomáhá odvádět přebytečné tekutiny z těla, užívá se tedy při vodnatelnosti a pro detoxikaci organismu. Pozitivní vliv má též na zažívání (proti nadýmání) a pro zlepšení trávení těžších jídel.

Pozor! Jalovec patří mezi ty rostliny, jejichž nadužívání by nám mohlo uškodit. Velký pozor by si měli dát hlavně lidé, kteří trpí problémy s ledvinami, ti by jalovčinky neměli užívat vůbec. Jinak se jalovčinky užívají jen po omezenou dobu, nejlépe ve formě 2 – 6týdenní kúry, a pak je nutné je na nějaký čas vysadit!

Kde sbírat: Jalovec se vyskytuje v přírodě a na zahradách buď jako strom, nebo košatý keř. Jeho velice pichlavé a tvrdé jehlice mají stříbřitě zelenou barvu.

Způsob sběru: Jalovčinky, kulaté a tuhé plody jalovce, jsou prvním rokem zelené a v druhém roce na podzim dozrávají a získávají ojíněnou, fialově černou barvu. Právě v tomto období je za použití pevných rukavic obíráme.

Důkladně usušené jalovčinky pak uskladníme v hermeticky uzavíratelné nádobě, kde nám vydrží i několik let. Nejvhodnější dobou sběru jsou dny plodu podle lunárního kalendáře, když je Měsíc ve Lvu, Střelci nebo Beranovi. Obsah účinných látek je v tyto dny nejvyšší.

Recept Evy Třezalky: Masážní emulze pro lepší odtok lymfy

Za jasného suchého počasí uštípneme tři špičky větviček obalených plody. Hned po odběru vložíme do zavařovací sklenice o obsahu 360 ml a zalijeme 40% alkoholem. Sklenici necháme stát na místě, kde na ni může svítit denní světlo. K prvnímu použití je po šesti týdnech.

Hotovou jalovcovou tinkturu přidáváme do masážního oleje v poměru 45 ml oleje 5 ml tinktury. Emulzi k masáži vyrobíme tak, že olej s tinkturou v lahvi jedenadvacetkrát protřepeme. Toto opakujeme před každým použitím. Nejvhodnější aplikace je na dolní končetiny v celé délce, od nártů přes kotníky, lýtka, stehna a hýždě.

Na vlhkou pokožku, během sprchování, aplikujeme masážní emulzi a masírujeme krouživými pohyby dolní končetiny od nártů směrem nahoru včetně hýždí a boků. Velmi ulevuje nohám při sedavém zaměstnání. Vnější použití dle potřeby při obtížích, jako prevence 2 – 3x týdně

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.