Bojujeme s alergií - 5. díl: Za alergii srst psa nemůže | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Bojujeme s alergií - 5. díl: Za alergii srst psa nemůže

Přímo srst zvířat alergie obvykle nezpůsobuje.
Přímo srst zvířat alergie obvykle nezpůsobuje. (Profimedia.cz)

Bzučící včely a vosy instinktivně odháníme a víme proč. Žihadlo bolí a jedno jediné může i zabít. Naopak pejsky, kočky, křečky, papoušky, morčata si domů přinášíme a rozmazlujeme je. I ti nám ale mohou způsobovat alergii.

  • Po bodnutí od včely, vosy, sršně či čmeláka se každému z nás utvoří svědivý a bolestivý pupen, který zmizí do několika hodin, jde o běžnou reakci na hmyzí jed. Při alergii se objeví velký bolestivý rudý otok trvající i několik dní – jde o tzv. místní reakci. Při celkové reakci se kromě otoku pacientovi může spustit rýma, dostane průjem, vyrazí se mu kopřivka po celém těle, začne zvracet, dusit se a během 10 minut může bez pomoci ztratit vědomí i zemřít. Při podobném průběhu proto okamžitě volejte záchranku na lince 155!
    Varování: Riziko opakování celkové alergické reakce je po žihadle více než 50%, proto by každý takový pacient měl mít od jara do podzimu u sebe neustále tvz. balíček první pomoci, který dostane od svého lékaře.
  • O »chlupatých« domácích mazlíčcích se tvrdí, že za alergie může jejich srst. To ale podle lékařů není pravda. V srsti se jen alergeny zachycují a dostávají do okolí. Alergii vyvolávají zvířecí sliny, moč, kožní maz a šupinky, výměšky či peří. U citlivých lidí způsobují alergickou rýmu, astma, ekzémy. Mezi nejagresivnější patří alergeny koček, křečků, myší, morčat a koní. Mají navíc schopnost ulpívat na oblečení. Vnímavému člověku tedy stačí pouze sedět v jedné kanceláři či ve školní třídě s majitelem kočky, aby se u něj alergie spustila.

O psech vhodných k alergikům čtěte ZDE >>>

Babské rady na alergie

  1. Jinan dvoulaločný je známý účinky na paměť, obsahuje však i látky, které blokují spouštěče alergií. Připravte si tinkturu. 100 g sušených listů zalijte 60% lihem a nechte 14 dní macerovat, každý den protřepte. Užívejte 3krát denně 20 kapek.
  2. Svědícím a oteklým očím uleví studený obklad.
  3. Připravte si solný roztok na výplach nosu při alergické rýmě. Půl lžičky soli rozpusťte v 250 ml vody.
  4. Při alergii na roztoče převlékejte ložní prádlo jedenkrát týdně a perte jej při teplotě nejméně 60 °C.
  5. Před sezonou, nejméně měsíc, si dejte medovou kúru. Kupte si med od včelaře z místa bydliště a dvakrát denně jezte lžičku až lžíci.
  6. Vetřete si do nosu trochu lékařské vazelíny, pyly se na ní usadí a neproniknou do dýchacích cest.
  7. Při alergii na ořechy je někdy stačí opražit. Na poprvé vyzkoušejte jen kousek, ať si nezpůsobíte zbytečné komplikace.
  8. Při nesnášenlivosti čerstvého mléka sáhněte po kysané variantě – zákysu.
  9. Alergii způsobující dechové obtíže mírní šťáva z aloe vera, kupte si ji v lékárně. Můžete pravidelně 2krát denně sežvýkat i 2 cm čerstvého listu aloe.
  10. Na propláchnutí ucpaného nosu můžete vyzkoušet i roztok na kontaktní čočky.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.