Lexikon Potravin. 6.díl: Jak se má jíst zelí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Lexikon Potravin. 6.díl: Jak se má jíst zelí!

Hlávkové zelí je levné, chutné a zdravé.
Hlávkové zelí je levné, chutné a zdravé. (Profimedia.cz)

Zelí bylo už ve starém Římě velmi ceněnou potravinou. Aby ne!

Je to levná, chutná a přitom na zdraví prospěšné látky velmi bohatá zelenina. Kromě nejběžnějšího hlávkového zelí je u nás k dostání zelí čínské a pekingské. Jaký je mezi nimi rozdíl? A jak se která odrůda používá?

3 rady jak vařit zelí

1. Při vaření či dušení zpočátku nepřikrýváme hrnec pokličkou, aby se mohly uvolnit zapáchající látky obsažené v zelí.

2. Pokud dusíme červené zelí, přidáme k němu trochu octa, aby si zachovalo výraznou barvu.

3. Pokud připravujeme zelné závitky, je nutné zelné listy nejprve spařit, případně vyříznout tuhý košťál, aby se s listy lépe pracovalo.

Jak se má jíst zelí

Víte, že...

  • Zelí obsahuje vysoký podíl vitamínu C, železa a betakarotenu. Proto by ho měli konzumovat lidé trpící chudokrevností a těhotné ženy.
  • Chrání organismus před vznikem rakoviny a posiluje jeho obranyschopnost.
  • Pití syrové zelné šťávy také pomáhá při žaludečních vředech.
  • Nejlepší je zelí syrové nebo kysané – kyselina mléčná, která při kvašení vzniká, dělá dobře střevní mikroflóře.
  • Ze zelí lze také připravit obklad na bolavé klouby – velké krajní listy rozválejte válečkem a pak je dejte ohřát nad páru nebo do mikrovlnné trouby. Nahřáté listy přiložte na bolavý kloub a oviňte obinadlem. Nechte asi 15 minut působit.

Příště: Fazole

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.