Lexikon Potravin. 5.díl: Okurky poslouží kráse | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Lexikon Potravin. 5.díl: Okurky poslouží kráse

Okurky se hodí i pro ty, kdo drží dietu.
Okurky se hodí i pro ty, kdo drží dietu. (Profimedia.cz)

Okurky k nám přišly z jižní Asie až v 16. století. Brzy však ovládly především lidovou medicínu.

Plátky okurky totiž spolehlivě ochladí spáleniny od sluníčka, zklidní bolavé oči a podrážděnou pokožku. V kuchyni však mají své místo. Které okurky jsou nejlahodnější? A které jsou vhodné k tepelnému zpracování?

Víte, že okurky...

  • Je nejlepší konzumovat je syrové, neloupané, jen omyté v horké vodě. Pokud okurku potřebujeme oloupat a nakrájet, používáme pouze škrabky a nože z nerez oceli. S ostatními kovy by okurky neměly přijít do styku. Na podávání pak používáme dřevěné, plastové či skleněné nádoby a nástroje.
  • Pomáhají při hubnutí a pročišťují organismus. Namíchejte si pročišťující nápoj – v odšťavňovači si připravíme šťávu z okurky, mrkve a červené řepy. Smícháme a v průběhu dne vypijeme.
  • Povzbuzují činnost ledvin, působí močopudně a mírně projímavě.
  • Tenké plátky okurky je dobré přikládat na unavené a oteklé oči, které zklidňují. Vymačkaná šťáva posiluje i pružnost vlasů.

Recept na okurkovou pleťovou masku

Polovinu okurky pečlivě omyjeme, nastrouháme najemno a přidáme 3 lžíce zakysané smetany. Přidáme 3 lžičky lněných semínek a vše rozmixujeme. Masku naneseme na vyčištěnou pleť a necháme působit 15 minut.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.