Tajemství milovaných hvězd! Josef Kemr: Nikdy si nezahrál milovníka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Tajemství milovaných hvězd! Josef Kemr: Nikdy si nezahrál milovníka!

Josef Kemr
Josef Kemr (Aha! – Marek Pátek, archiv TV Nova)

Josef Kemr (†72) odmalička projevoval herecké vlohy, což se zpočátku jeho tatínkovi, válečnému invalidovi a penzionovanému úředníkovi, docela zalíbilo.

Sám byl nadšeným hudebníkem. Díky němu se malý Josef záhy naučil hrát na housle, violu i violoncello. Ale když pak chtěl u divadla a filmu zůstat, byl tatínek proti a donutil ho vystudovat Veřejnou obchodní školu.

Jelikož mu za války hrozilo totální nasazení, dal se ke kočovné divadelní společnosti Anny BudínskéČervíčkové, kde hrál až do konce války. Poté prošel několika scénami, až zakotvil v Národním divadle, kde působil až do své smrti.

Při jeho rekonstrukci v osmdesátých letech dokonce roztavil část rodinného zlata, odlil z něj hřeby a ty nechal zatlouci do střechy divadla. Chtěl, aby po něm zůstalo něco hmatatelného...

Hrál ve více než třech stovkách filmů a televizních seriálů. Nikdy ale nehrál milovníka. „Kemr vždy vypadal klukovsky, ale nikdy neměl onu sladkou něžnost mladých hochů. Je dítětem pražského parku, fotbalového hřiště a prostranství mezi zahradami,“ říkali o něm.

Byl hluboce věřící křesťan. Spousta lidí se domnívala, že byl i starý mládenec, ale nebyla to pravda. Oženil se s herečkou a divadelní režisérkou Evou Foustkovou, absolventkou konzervatoře.

Potkali se spolu i před kamerou, například ve filmu Dovolená s Andělem, kde hrála Kazdovou. Po její smrti se stala jeho milenkou Marika Skopalová (60), sestra známého herce Svatopluka Skopala (59). Má pro ni připraveno místo i ve svém hrobě v Praze na Hanspaulce.

Ve filmu Anděl na horách si zahrál po boku další legendy – Jaroslava Marvana (†72).

Přečtěte si
andabar
18. 10. 2013 • 19:43

Josef Kemr dozrával jako víno. Čím víc hrál tím víc byl lepší. Poprvé jsem si ho všimla ve filmu Divá Bára . Nejvíc se mi líbil v seriálu Chalupáři. O jeho životě jsem nic až do teď nevěděla. Díky za Váš článek

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.