Tajemství milovaných hvězd! Jan Tříska: Anglicky ho učil Voskovec | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tajemství milovaných hvězd! Jan Tříska: Anglicky ho učil Voskovec

Jan Tříska
Jan Tříska (Aha! – Marek Pátek)

Idol šedesátých let přezdívaný český Marlon Brando dokázal jako jediný český herec svým talentem a démonickým vzhledem dobýt Hollywood.

„Velmi jsem si přál uspět a být součástí Nového světa, jelikož ten starý, který jsem opustil, byl plný mizérie,“ říká.

Jan se narodil v Praze. Původně o herectví vůbec nesnil, chtěl se stát profesionálním tanečníkem. „Pan Höger mě jednou náhodou viděl na recitační soutěži, kde jsem ho zřejmě natolik zaujal, že za mnou přišel do zákulisí a řekl mi, že by ze mě mohl být dobrý herec. Kvůli němu jsem tedy šel studovat DAMU,“ zavzpomínal Tříska.

Po emigraci do USA pracoval často s Milošem Formanem. Objevil se ve snímku Lid versus Larry Flint, Nadaný žák a další. „Moje angličtina byla velmi chatrná. Tehdy se mě ujal Jiří Voskovec. Sedávali jsme spolu na malé zahrádce a on s laskavou trpělivostí prošel celou moji roli, větu za větou,“ směje se Tříska při vzpomínce na začátky za »velkou louží«.

Po sametové revoluci dostal šanci si zahrát ve filmu Jana Svěráka Obecná škola, kde ztvárnil učitele Igora Hnízda. To mu vyneslo nominaci na Oscara, stejně jako výkon ve filmu Želary.

„Do Čech jsem se mohl vrátit až po pádu totality. A byl to velice příjemný návrat, když mě oslovil s nabídkou Obecné školy pan Svěrák, kterého si velmi vážím,“ řekl umělec. Momentálně žije v Los Angeles, kde jeho manželka, herečka Karla Chadimová (67), vede restauraci luxusního losangelského hotelu Bel Air. Mají spolu dvě dospělé dcery Karlu a Janu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.