Hubneme s Heidi Janků: K hubnutí patří malé porce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hubneme s Heidi Janků: K hubnutí patří malé porce!

Dietní jídelníček
Dietní jídelníček (Profimedia.cz)

Abyste zhubli, musíte jíst! Na první pohled vypadá toto pravidlo poněkud podivně.

Ve skutečnosti ale funguje. Vtip je v tom, dávat si jen malé porce. Zpěvačka Heidi Janků (48) si to sama vyzkoušela, když hubl její muž.

„Manžel měl před nějakou operací a lékaři mu doporučili, aby pár kilo zhubnul. Změnili jsme tedy životní styl. Každé tři hodiny si dal něco malého a skutečně zhubnul,“ vzpomíná zpěvačka.

Díky pravidelné stravě totiž nedochází k výkyvům hladiny cukru v krvi. Člověk se pak vyhne »vlčímu hladu«, kdy do sebe rychle naláduje kalorickou bombu, protože se z nedostatku cukru chvěje a je mu zle. Pro štíhlou linii je úplně nejhorší přístup ten, kdy lidé nejedí celý den a večer nevydrží a snědí, na co přijdou.

Abyste se zbavili přebytečných kil, dopřávejte si zhruba každé tři hodiny malou porci zdravého jídla. Nebudete hladoví ani bez energie a spíše pak odoláte tomu, abyste snědli nějakou kalorickou laskominu.

Co radí Heidi Janků

„Z vlastní zkušenosti vím, že je velmi nutné jíst pravidelně. I šestkrát denně, ale malé porce. Pak si můžete dopřát i jídla víc kalorická, pokud je to tzv. na vidličku. Já osobně se řídím jednoduchou rovnicí: velká fyzická zátěž = velký energetický výdej. To znamená, že si můžu dopřát kaloričtější jídlo, protože vím, že ty kalorie na jevišti spálím. Naopak ve dnech, kdy své tělo i duši jen regeneruji a na jevišti nejsem, jsem jen u počítače nebo mám v povinnostech jen schůzky, je energetický výdej daleko menší, a tudíž i příjem musí být nižší.“

Co na to odborník?

Petr Havlíček vystudoval technologie potravin, je známým výživovým specialistou, spolupracuje na reality show televize Prima Jste to, co jíte. Působil i jako konzultant vrcholových sportovců jako je běžkyně Kateřina Neumannová či atleti Tomáš Dvořák nebo Roman Šebrle.

„Podle mého názoru by porce měla být přiměřená člověku. Rozhodně ale platí, že spíše menší porce jsou dobrý nápad. Souhlasím i s tím, že když má člověk větší energetický výdej, může si dopřát kaloričtější stravu. Ale vždycky by si měl hlídat živinové složení, aby měl vyrovnaný příjem tuků, cukrů a bílkovin. Ani když jedeme celý den lyžovat, neměli bychom se nacpat tučným jídlem a sladkostmi.“

Zítra čtěte: Cvičte kdekoliv

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.