Nový seriál Aha!: Hubneme s Heidi Janků! 1. díl: Po třicítce se hubne hůř! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nový seriál Aha!: Hubneme s Heidi Janků! 1. díl: Po třicítce se hubne hůř!

Zpěvačka Heidi Janků si ve svém věku udržuje postavu jako mladá dívka.
Zpěvačka Heidi Janků si ve svém věku udržuje postavu jako mladá dívka. (Aha! – Dalibor Puchta)

Lidský metabolismus se s věkem zpomaluje. Ubývá nám svalová hmota a vystačíme s menším příjmem energie.

Všimla si toho i zpěvačka Heidi Janků (48), která nikdy dříve problémy s váhou neměla. Každý, kdo si chce udržet hezkou postavu, by si prý měl na tento zlom dávat pozor.

Málokdo po třicátém roce ubere v jídle. Většinou je to naopak! Navíc je to doba, kdy se mladý člověk »usadí« a změní životní styl. Stres při zakládání rodiny, někdy i existenční starosti způsobí, že na udržování váhy nemá myšlenky. Nepomáhá mu ani jeho organismus. Od třiceti let klesá produkce hormonu testosteronu, který vytváří mužské, ale i ženské tělo, a který pomáhá hubnout.

S ubývající svalovou hmotou se snižuje i bazální metabolismus, tedy energie, kterou je tělo schopno spálit samo o sobě. Ženy navíc prožijí hormonální bouři v těhotenství, která organismus také zatíží. Mnozí pak s nostalgií vzpomínají na časy, kdy mohli »sníst cokoliv« a nijak se to na linii nepodepsalo.

Obrana proti tloustnutí s věkem je jediná. Cvičení zabrání úbytku svalové hmoty, nebo ho alespoň zpomalí. Zároveň se musíte smířit s tím, že mladické nerozvážnosti odzvonilo a je třeba začít přemýšlet o tom, co jíte. Pokud totiž kila naberete, budete je jen těžko shazovat.

Dietní jídelníček

Co radí Heidi Janků

„Až donedávna jsem měla problém spíše ztloustnout. Je to asi trochu geneticky zakódované a asi i tím, že jako dítě jsem tomu jídlu moc nedávala, byl problém mě u jídla udržet, abych snědla alespoň něco, možná by o mně dnes říkali, že jsem hyperaktivní – to jsem určitě byla a asi pořád jsem.

Jako dítě jsem byla takové to stvoření samá ruka, samá noha. Ale zhruba od pětatřiceti jsem na sobě začala pozorovat, že už to samo nepůjde. Tělo si ukládá tuky na problematická místa, u mě na břicho. A jestli si chci udržet štíhlou postavu, musím se hýbat a upravit jídelníček. Důležité je nepropásnout ten moment, kdy se metabolismus zpomalí. Jinak se kila těžko shazují.“

Co na to odborník?

Cvičitelka a propagátorka zdravého životního stylu Hanka Kynychová napsala několik knih o hubnutí. Věnuje se dětem, založila občanské sdružení Dětské domovy v pohybu.

„Metabolismus se zpomaluje v době, kdy se zpomalíme my. Většinou se i náš organismus adaptuje na usedlý styl života. Pokud se budete udržovat v kondici, zpomalí se i stárnutí. Taková je moje zkušenost.“

Zítra čtěte: Kouzlo malých porcí


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.