Hubneme s Ivetou Bartošovou: Vyzkoušejte zázračné řasy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hubneme s Ivetou Bartošovou: Vyzkoušejte zázračné řasy

Řasa chlorella má prý téměř zázračné účinky.
Řasa chlorella má prý téměř zázračné účinky. (Profimedia.cz)

Odborníci na dietu z celého světa hledají potraviny, které by obsahovaly ideální kombinaci výživných látek. Mezi takové »zázraky« patří třeba řasa chlorella nebo mladý ječmen, které do jídelníčku zařazuje i zpěvačka Iveta Bartošová (44).

Sladkovodní zelená řasa chlorella obsahuje aminokyseliny, peptidy, glykoproteiny, polyamidy, některé vitaminy, minerální látky a stopové prvky. Nejdůležitější je však bohatý obsah barviva chlorofylu, který má detoxikační účinky na lidský organismus. Díky přírodnímu antibiotiku chlorellinu má i antibakteriální účinky. Užívá se především ve formě tabletek.

Populární moderní potravinou při sestavování jídelníčků je také mladý ječmen, který má vysoký obsah antioxidantů, železa i chlorofylu. Mladý ječmen se užívá coby prášek rozpustný ve vodě.

Tyto moderní potraviny se někdy kombinují ve výživových doplňcích zvaných superfoody. Kromě chlorelly a mladého ječmene v nich najdeme i řasu spirulina, sibiřský ženšen či tropické plody Acaí a Goji.

Co radí Iveta Bartošová (44)

„Důležitou součástí jídelníčku jsou naklíčené luštěniny a semena, opravdové výživové bomby. Dalším »zázrakem« jsou sladkovodní řasy – například chlorella, džusy z travin, tzv. green drinky či superfoody, které jsou na západě mezi lidmi již standardem. Obsahují třeba mladý ječmen, ženšen, speciální homeopatika a ajurvédské byliny, které rozdmýchávají trávící oheň.“

Co na to odborník?

Vít Chaloupka je jedním z nejznámějších odborníků na výživu špičkových sportovců i běžné populace. Působí jako trenér a dietolog.

„Naklíčené luštěniny a semena rozhodně doporučuji. O sladkovodních řasách a další »superfoodech« toho moc nevím. Já sám je do jídelníčků, které sestavuji, příliš nepoužívám. Osobně dávám přednost plodinám, které pocházejí z našeho prostředí. Myslím, že je organismus i lépe přijímá. Vyčistit organismus lze i českými potravinami.“

Přečtěte si
yarda
15. 1. 2011 • 20:26

Je v titulku napsání "Hubneme.." nebo "Blbneme.."?

rbej
15. 1. 2011 • 11:38

Ať se podívám, kam se podívám, všude je Bartošová. Jděte s tím již do "prčič" - koho ta ženská ještě zajímá? Vždyť je to s ní jen samý skandál, nepotřebuji vědět s kým se vychrápala a s kým ne, jestli chlastá nebo ne - je mi to úplně jedno. Je to její život a ať s tím neopruzuje další lidi.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.