Hubneme s Ivetou Bartošovou: Vyzkoušejte zázračné řasy
Odborníci na dietu z celého světa hledají potraviny, které by obsahovaly ideální kombinaci výživných látek. Mezi takové »zázraky« patří třeba řasa chlorella nebo mladý ječmen, které do jídelníčku zařazuje i zpěvačka Iveta Bartošová (44).
Sladkovodní zelená řasa chlorella obsahuje aminokyseliny, peptidy, glykoproteiny, polyamidy, některé vitaminy, minerální látky a stopové prvky. Nejdůležitější je však bohatý obsah barviva chlorofylu, který má detoxikační účinky na lidský organismus. Díky přírodnímu antibiotiku chlorellinu má i antibakteriální účinky. Užívá se především ve formě tabletek.
Populární moderní potravinou při sestavování jídelníčků je také mladý ječmen, který má vysoký obsah antioxidantů, železa i chlorofylu. Mladý ječmen se užívá coby prášek rozpustný ve vodě.
Tyto moderní potraviny se někdy kombinují ve výživových doplňcích zvaných superfoody. Kromě chlorelly a mladého ječmene v nich najdeme i řasu spirulina, sibiřský ženšen či tropické plody Acaí a Goji.
Co radí Iveta Bartošová (44)
„Důležitou součástí jídelníčku jsou naklíčené luštěniny a semena, opravdové výživové bomby. Dalším »zázrakem« jsou sladkovodní řasy – například chlorella, džusy z travin, tzv. green drinky či superfoody, které jsou na západě mezi lidmi již standardem. Obsahují třeba mladý ječmen, ženšen, speciální homeopatika a ajurvédské byliny, které rozdmýchávají trávící oheň.“
Co na to odborník?
Vít Chaloupka je jedním z nejznámějších odborníků na výživu špičkových sportovců i běžné populace. Působí jako trenér a dietolog.
„Naklíčené luštěniny a semena rozhodně doporučuji. O sladkovodních řasách a další »superfoodech« toho moc nevím. Já sám je do jídelníčků, které sestavuji, příliš nepoužívám. Osobně dávám přednost plodinám, které pocházejí z našeho prostředí. Myslím, že je organismus i lépe přijímá. Vyčistit organismus lze i českými potravinami.“