Tajemství milovaných hvězd! Miroslav Macháček: Povaha na blázinec! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tajemství milovaných hvězd! Miroslav Macháček: Povaha na blázinec!

Fotografie
Fotografie (internal)

Herec a režisér Miroslav Macháček (†68) patří dodnes mezi nejuznávanější a nejrespektovanější umělce.

Ale věděli jste, že se pokusil o sebevraždu? A že ho kolegové zradili a byl obviněn z nepřátelské činnosti? I takový byl život lékaře z dramatu Skalpel, prosím, který patří mezi jeho nejznámější role.

Po absolutoriu konzervatoře získal angažmá ve Východočeském divadle v Pardubicích. Byl však obviněn z nepřátelské činnosti a musel divadlo opustit. Vzápětí s ním byl rozvázán pracovní poměr na DAMU, kde učil. Zlomilo ho to natolik, že se pokusil spáchat sebevraždu.

„Zachránil mě stranický instruktor. Odjel jsem do Rakovníka a sepisoval kritiku. Když jsem se vrátil do Prahy, byl jsem zděšen falší a pokrytectvím kolegů, kteří hlasovali proti mně. Ale tajně mi říkali, že to udělali ze strachu o děti,“ odůvodnili svůj zkrat. Rok 1968 byl pro Macháčka velmi úspěšný, dokonce byl jmenován zasloužilým umělcem. Během normalizace se opět stal nepřítelem režimu, a tak se nechal hospitalizovat v psychiatrické léčebně v Bohnicích.

Po svém propuštění se mohl vrátit jako režisér do Národního divadla. Uplatnil se také ve filmu. Do diváckého podvědomí se dostal především snímky Dva lidi v zoo, Lásky mezi kapkami deště či Skalpel, prosím. Objevil se i v seriálech Sňatky z rozumu a Chobotnice z II. patra. Bohužel jeho nový kariérní rozlet zastavila vážná nemoc. Zemřel 17. února 1991 v Praze. Pohřben je v Nymburku.

785507:gallery:true:true

Zítra: Jaromír Hanzlík

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.