Hubneme s Helenou Vondráčkovou! Rada třetí: Večer už nejezte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Hubneme s Helenou Vondráčkovou! Rada třetí: Večer už nejezte!

Helena Vondráčková nezapomíná ani na zdravý pohyb.
Helena Vondráčková nezapomíná ani na zdravý pohyb. (Aha! – Marek Pátek)

Zázračná a bezpracná metoda, jak zhubnout, neexistuje.

Žádná pilulka vás pneumatiky u pasu nezbaví. Pokud chcete přebytečná kila skutečně shodit, budete muset upravit celý svůj životní styl. Vaší průvodkyní může být zpěvačka Helena Vondráčková (63), která v seriálu deníku Aha! prozradí své triky, jak zůstat štíhlá.

Mezi muži a ženami existují při hubnutí podstatné rozdíly. Pánům se nejčastěji ukládá tuk v oblasti břicha, tomuto typu obezity se říká jablko. Ženy naopak přibírají především na zadečku a stehnech a jejich postava připomíná hrušku. Mužský typ obezity je pro zdraví nebezpečnější, ale na druhou stranu je při něm jednodušší zhubnout.

Ženy se kil zbavují podstatně pomaleji. Podle výzkumů psychologů je impulsem pro hubnutí u něžnějšího pohlaví touha po atraktivnějším vzhledu, u mužů je to obava o zdraví. K prvnímu nárůstu kil dochází u mužů okolo třicátého roku, kdy se obvykle mění jejich životní styl, přestávají sportovat a »usadí se«. Navíc se s věkem zpomaluje metabolismus. Ženy začínají přibírat o pět let dříve. A to zejména kvůli hormonální zátěži, kterou představuje těhotenství.

Štíhlou postavu si však lze uchovat po celý život a Helena Vondráčková je toho zářným příkladem. Zpěvačka nesází na žádné zázračné diety, dává přednost spíše zdravému životnímu stylu.

Co radí Helena Vondráčková

„Určitě bych doporučila dávat si větší jídla nejpozději do pěti hodin. Poté už jen jablko nebo něco menšího, rozhodně ne nic složitého a těžce stravitelného. Můj muž by se sice smál, že kážu vodu a občas piju víno, ale věřte, že výjimka potvrzuje pravidlo.“

784405:gallery:true:true

Co na to odborník

Vít Chaloupka je jedním z nejznámějších odborníků na výživu špičkových sportovců i běžné populace. Působí jako trenér a dietolog. Pracuje také s obézními dětmi.

„Do páté hodiny byste určitě měli stihnout večeři. Poté si můžete zakousnout něco opravdu malého. Pokud chcete zhubnout, nemělo by to však být jablko nebo jiné sladké ovoce. Dejte si raději salátovou okurku nebo třeba nakládaný celer. Sklenička suchého bílého vína večer občas nevadí. Člověk si nesmí dělat ze života peklo, jinak nevydrží a nastupuje jojo efekt. Osobně také doporučuji dát si jednou týdně úplný půst a pít pouze hodně vody.“

Zítra čtěte: Čeho se vyvarovat


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.