Hubneme s Aha! Recepty na dietní svátky! Dnes: Jak péct cukroví plné bílkovin?
Nemáteli chuť experimentovat s recepty na dietní cukroví, zkuste obměnit recept na klasické. Bílou mouku lze nahradit zcela nebo částečně moukou celozrnnou, která obsahuje 2x více vlákniny a podstatně více minerálů a vitaminů. Vysoce energetické oříšky můžete částečně nahradit obilnými klíčky, pšeničnými či žitnými, ale i nasucho opraženými vločkami. A tuky? Místo másla sáhněte po rostlinných s menším procentem tuku, např. Flora light či Perla. Náplně připravujte tvarohové nebo pudinkové.
Doktorka Iva Málková radí
Energetickou hodnotu cukroví můžete snížit také tak, že budete vyrábět, a tím i jíst menší a lehčí kousky, např. velmi tence nakrájené oříškové lupínky či pusinky (jsou výborné, mají vyšší obsah bílkovin díky základu – vaječným bílkům). Účinné je zabudovat do cukroví také vlákninu. Lze použít vločky, mrkev, fíky, jablka, banány, švestky, meruňky apod. Takového cukroví nesníte mnoho najednou, protože ho musíte více kousat. Vzhledem k vláknině dříve opustí tělo, a navíc přijmete i minerály a vitaminy.