Zaručené tipy od čtenářů! Rady pro přípravu masa - Oškrábejte ho nožem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zaručené tipy od čtenářů! Rady pro přípravu masa - Oškrábejte ho nožem!

Aby maso nebylo oslizlé, oškrábejte ho nožem.
Aby maso nebylo oslizlé, oškrábejte ho nožem. (Profimedia.cz)

Připravit maso tak, aby mělo tu správnou chuť, není vždy jen tak. Někdy je proto lepší poučit se ze zkušeností ostatních čtenářů. Přinášíme vám nejlepší tipy pro pečení i uchovávání masa. Některé z nich můžete použít i dnes při přípravě svatomartinské večeře.

  • Když se maso vydusí, přiléváme pod něj vždy trochu vařící vody. Povrch masa nepřeléváme vodou, ale jen tukem.
    Jiřina Jirsová, Domažlice
  • Došel vám olej na vymazání pánve? Potřete ji rozkrojenou bramborou, pak můžete klidně usmažit přírodní řízek.
    Václav Kvapil, Turnov»Oslizlé« maso nejdříve oškrábeme nožem, promneme solí, aby se sliz rozpustil. Pak teprve maso omyjeme.
    Zdena Česká, Ostrava
  • Sekanou postříkejte na povrchu vodou, aby během pečení nepopraskala a nevyschla. 15 minut před koncem pečení otevřete troubu a sekanou na povrchu potřete rajčatovým protlakem či kečupem.
    Eliška Ďaďová, Libčice nad Vltavou
  • Maso protýkáme slaninou ve směru vláken, protože slanina tak snáze proniká do masa. Aby se nám slanina lépe krájela, necháme ji v chladničce chvíli ztuhnout.
    Anna Zemanová, Praha
  • Zmrzlé maso vyndáme z mrazáku několik hodin před přípravou. Rozmrazujeme ho pozvolna při teplotě 1 až 5 °C nejlépe v lednici, protože při rychlém rozmrazování uniká z masa mnoho vody a po úpravě je suché a tvrdé.
    Jaroslava Kadlecová, Cvikov
  • Maso v polévce solíme tehdy, až přijde k varu. Maso na pečení solíme dříve, než je dáme do pekáče. Minutky a zvláště játra solíme až po opečení.
    Ivana Urbanová, Brno
  • Při pečení jakéhokoliv masa nepoužívejte velký pekáč, protože by se zbytečně rychle vysmahovala šťáva při pečení.
    Zdeněk Neubauer, Klatovy
  • Nemáme-li chladničku (například na chatě), můžeme maso kratší dobu uchovat čerstvé tak, že je zabalíme do utěrky namočené v octě či je obložíme nakrájenou syrovou cibulí. Stejně dobrých výsledků docílíme obložením masa kopřivami. Vůbec nejlepší je uchovávat maso v tlučeném dřevěném uhlí.
    Alois Kosík, Kácov
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.