Příroda naděluje, 1. díl: 5 tipů, jak zpracovat šípky! Dozrávají plody planých růží... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Příroda naděluje, 1. díl: 5 tipů, jak zpracovat šípky! Dozrávají plody planých růží...

 (ČTK, Profimedia.cz, Alois Mikyska)

Léto je ve své druhé polovině a nastává čas, kdy dozrávají šípky. Většina z vás je zvyklá, že se z nich dělá čaj. Málokdo ale tuší, že si můžete pochutnat i na likéru nebo sirupu. Deník Aha! vám v rámci nového seriálu, ve kterém budeme přinášet rady na zpracování darů přírody, dnes nabízí několik receptů a tipů, jak s šípky naložit. Rady zaslal čtenář Alois Mikyska.

Léto je ve své druhé polovině a nastává čas, kdy dozrávají šípky. Většina z vás je zvyklá, že se z nich dělá čaj. Málokdo ale tuší, že si můžete pochutnat i na likéru nebo sirupu. Deník Aha! vám v rámci nového seriálu, ve kterém budeme přinášet rady na zpracování darů přírody, dnes nabízí několik receptů a tipů, jak s šípky naložit. Rady zaslal čtenář Alois Mikyska

1. Šípková omáčka

Sušené šípky vaříme s hřebíčky a citronovou kůrou. Rozvařené šípky dobře prolisujeme, ke šťávě přilijeme vývar a podle chuti osolíme a osladíme. Na ochucení použijeme víno a citronovou šťávu. Nakonec omáčku zahustíme jíškou z másla a mouky. Povaříme dohladka a podáváme. Omáčka se hodí ke knedlíkům, můžeme přidat i plátek hovězího masa. Pokud ale máme možnost, ideální je varianta se zvěřinou – šípková omáčka se dříve vařívala v době honů.

Kančí se šípkovou omáčkou.

2. Zamrazení šípků

Jde o šetrnou formu uskladnění. Posbírané plody dejte do mikrotenového sáčku a zamrazte. V zimě pak v případě potřeby šípky využijte.

3. Šípky jako dekorace

Čtenář Alois Mikyska nám kromě receptů zaslal i fotografii, na které jsou šípky jako dekorace. „Děti je mohou navlékat jako korálky a pak usušit, je to krásná podzimní ozdoba, má výraznou barvu. Velmi hezky vypadají šípky v kombinaci s jinými podzimními přírodninami, které jsou méně barevně výrazné,“ napsal pan Mikyska.

4. Šípkový likér

Nasbíráme 20 dkg šípků, očistíme je a propereme. Přidáme kousek pomerančové kůry a kousek celé skořice. Zalijeme půl litrem vodky nebo slivovice. Necháme asi dva týdny na teplém místě. Až dostane tekutina zlatavou barvu, scedíme ji a dosladíme vychlazeným sirupem, který svaříme z vody a cukru (tj. tři čtvrtě litru vody a 10 dkg cukru). Promícháme, dáme do menších lahví a před konzumací necháme ještě asi měsíc stát v chladnu.

5. Šípkový sirup

Nasbíráme 1 kg pěkně vyzrálých šípků, které rozdrtíme a zalijeme je dvěma litry vody. Vodu uvedeme do varu a směs vaříme za mírné teploty 10 minut. Poté směs přecedíme přes síto a pak ještě necháme přetéci přes plátno. Je důležité, aby v ní nezůstaly žádné chloupky, které by nás při konzumaci sirupu mohly dráždit. Přefiltrovanou šťávu zahřejeme na 70 stupňů a za míchání v ní rozpustíme 1,5 kg krystalového cukru. Hned naléváme do sklenic. Na vršek každé dáme malou lžičku alkoholu a zátkujeme. Ukládáme do chladna. Sirup používáme hlavně v chřipkovém období.

Zítra pokračování: maliny

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.