Sex je prospěšný zdraví | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Sex je prospěšný zdraví

Během sexu se vyplavují hormony, které nás dělají šťastnými.
Během sexu se vyplavují hormony, které nás dělají šťastnými. (Profimedia.cz)

Sex není jenom způsob, jak zplodit děti, nebo jak se pobavit. Sex není jenom příjemný, sex je i zdravý. To samozřejmě lékaři tušili již velmi dlouho, všechny výzkumy tomu nasvědčovaly. Teď je to ale potvrzeno. Sexuální aktivita je prospěšná pro všechny části lidského těla, ať už se jedná o psychiku, nebo fyzickou kondici. Jistě to všichni dobře známe. Tělo vyplavuje endorfiny, které navozují dobrou náladu, zlepšuje se fyzička a sexem se dokonce dá i hubnout! Takovou redukční dietu si nechá většina lidí líbit.

1) Sex kvůli dětem

Nemáme teď na mysli to, že sexem se děti plodí. Spíš jde o to, že častý sex nebo i masturbace u mužů zvyšuje počet a aktivitu spermií, takže ve chvíli, kdy se muž rozhodne plodit děti, bohaté sexuální zkušenosti mu rozhodně pomohou. Navíc sex pomáhá proti problémům s erekcí či jiným sexuálním problémům v pozdějším věku. Ženám zase pomáhá k posílení pánevních svalů, čímž se zjednodušuje pozdější porod.

2) Sex proti stresu

Sex snižuje krevní tlak i jiné příznaky stresu. Navíc vyplavuje do těla endorfiny, což jsou hormony způsobující dobrou náladu, pocity štěstí a tlumící bolest. To platí pro ženy i pro muže.

3) Sex pro dlouhý a kvalitní spánek

Při sexu tělo vyplavuje hormon oxytocin, který přispívá ke kvalitě spánku. Beze spánku trpí celé tělo. Platí pro obě pohlaví.

4) Sex proti nemocem

Sex pomáhá tělu tím, že posiluje imunitu. Díky sexu například stoupá hladina imunoglobulinu (protein schopný identifikovat a zneškodnit bakterie a viry) v těle. Tady ale neplatí čím častěji, tím lépe. Ideální jsou prý tak dva sexuální styky týdně.

5) Sex proti bolestem

Oxytocin, serotonin a další endorfiny, které se vyplavují do těla, pomáhají proti bolestem hlavy, páteře i jiným častým bolestem. Až vás bude příště bolet hlava, vykašlete se na prášky a raději hupněte s partnerem/partnerkou do postele.

6) Sex pro utužení vašeho vztahu

Oxytocin, o kterém již byla řeč, způsobuje mimo jiné i pocity velkorysosti, podporuje touhu pečovat o druhého, zvyšuje pocit štěstí a lásky atd. Sex tedy posiluje vzájemné vztahy a také intimitu, nutnou pro kvalitní vztah. To ale neznamená, že sex se sousedkou/sousedem posílí váš vztah s manželkou nebo manželem.

7) Sex pro zdravé a silné srdce

Někdy se lidé bojí, že zvýšená námaha při sexu je nebezpečná kvůli případnému infarktu. Pro lidi s těžkým onemocněním to samozřejmě platí, ovšem jinak je sex pro kardiovaskulární systém pravým požehnáním.

8) Sex proti rakovině

Až o třetinu nižší riziko rakoviny prostaty hrozí v pozdějším věku mužům, kteří mezi dvacátým a třicátým rokem pravidelně a často souloží, nebo alespoň masturbují. Zjistili to při jednom výzkumu australští vědci. Tohle je asi jediný bod, který se týká pouze mužů.

9) Sex jako posilování

Sex funguje pro tělo i pro zvýšení fyzické odolnosti a jako redukční die ta. Během půlhodiny sexu spálí člověk průměrně 85 kalorií. Navíc jsou aktivní snad všechny svaly v těle, takže při sexu se jednoduše posiluje.

10) Sex pro zdravou sebedůvěru

Není žádné překvapení, že lidé, kteří mají pravidelný sex, jsou mnohem sebevědomější než lidé bez sexu. Pocit toho, že člověka nikdo nechce, způsobuje vážné duševní komplikace a deprese.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.