Radí vám největší lékařské kapacity Česka! Velký seriál deníku Aha! – díl XXVII. Rakovina prsu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Radí vám největší lékařské kapacity Česka! Velký seriál deníku Aha! – díl XXVII. Rakovina prsu

Po první operaci, po odstranění prsu…
Po první operaci, po odstranění prsu… (Aha! – Petr Novotný)

PRAHA – Výtvarnice Hannah Bartíková (53) z Prahy prodělala před dvěma lety rakovinu prsu. Lékaři jí jen několik dní od preventivního vyšetření, které potvrdilo zhoubnou nemoc, amputovali celý levý prs. Ze dne na den musela začít bojovat o život. „Jsem výtvarník a strach, který každého při této nemoci zasáhne, způsobil, že jsem přestala malovat. Prostě to nešlo…“ popisuje Hannah nejhorší chvíle svého života.

Hannah Bartíková (53): Přišla jsem o prs, ale už mám nový!

Nádor měla pouze v prsu, mízní uzliny v podpaží naštěstí nebyly zasažené. Nemusela podstoupit chemoterapii ani ozařování.

„Když mi na chirurgii vysvětlovali, že mi prostě uříznou prs a potom, když bude vše dobré a nemoc překonám, tak mi ho zase zrekonstruují, nedovedla jsem si to představit. Neměla jsem v okolí nikoho, koho bych se na to mohla zeptat, a lékaři neměli žádnou fotodokumentaci, kterou by mohli své vysvětlování doložit,“ popisuje Hannah.

Nebyla první ani poslední pacientkou, která si před operací nedokáže představit, jak bude vypadat její hrudník, až se probudí z narkózy, a jak může plastický chirurg prs znovu vytvořit…

„Nechala jsem se proto svým přítelem, fotografem Lubošem Tonem, po každé operaci vyfotit s tím, že když se fotky povedou, poskytnu je lékařům. Cítila jsem potřebu udělat to pro ženy, které stejně jako já postrádají při rozhovoru s lékařem konkrétní ukázku,“ vysvětluje Hannah a zároveň říká, jak takové rozhodnutí bylo těžké. „Nepatřím k exhibicionistům, kteří se rádi ukazují tímto způsobem, nota bene ještě s orgánem, který běžně neodkrýváte.“

Ze zoufalství a strachu vzešel podle lékařů úžasný nápad. Hannah dokázala na fotkách zachytit průběh své nemoci od chvíle, kdy ji zhoubný nádor o prs připravil, až po plastiky, při nichž jí špičkový plastický chirurg Libor Kment v pražské Fakultní nemocnici Na Bulovce vytvořil prs nový a preventivně odstranil mléčnou žlázu i z prsu pravého.

„Fotografie, které nafotila paní Bartíková, jsou výborné a mohou pomoci ženám zčásti překonat chvíle zoufalství, když se dozvědí, že musí podstoupit operaci prsu,“ říká profesor Jiří Vorlíček.

Fotky Hannah Bartíkové používají lékaři na chirurgii i onkologii v pražské nemocnici Na Homolce a plastičtí chirurgové z pražské Bulovky.

Neradi o rakovině mluvíte? Začněte kreslit!

PRAHA – „Jestliže pacient může a chce namalovat své pocity, tak vlastně začíná o nemoci mluvit a z hrůzy a strachu, které prožívá, se jakýmsi způsobem vymalovává. Jakoby se z něj vypovídává. Někdo není schopen se vypovídat slovy, ale dokáže se velmi dobře vymalovat,“ říká prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc. v rozhovoru pro deník Aha!

Opravdu mohu strach z nemoci zahnat malováním?
„I člověk, který se z onkologického onemocnění vyléčí, často doživotně trpí strachem z návratu této choroby. Na mé klinice se snažíme o velmi dobrou komunikaci s pacienty a na ambulanci se pak setkáváme u pacientů za tři roky po léčbě s tím, že nám říkají: Vždyť jsem žádný nádor neměl. Teď se asi usmíváte, ale tito pacienti dokázali ze sebe hrůzu z nemoci vytěsnit. A to my vítáme. Onkologie v obrazech právě toto umožňuje. Lidé, kteří malují a léčí se nebo se léčili na zhoubné onemocnění, tak vlastně svůj strach zmenšují a vyrovnávají se s ním.“

Mohou se tak zlepšit i vyhlídky na uzdravení?
„Onkologická léčba záleží samozřejmě na tom, jakého má pacient lékaře, jaké jsou léky a také na tom, jak pacient spolupracuje. Jakým způsobem se ke své chorobě a léčbě staví. Pacient, který trpí hrůzou a strachem, spolupracuje špatně, a navíc ještě oslabuje svoji imunitu, a tím oslabuje možnosti uzdravení.“

Takže začít malovat?
„Jde o jeden z dobrých nástrojů, jak zlepšit psychický stav nemocného. Vždy však záleží na konkrétním pacientovi.“

Do života mě vrátilo malování

PRAHA – Od první až do páté operace Hannah Bartíková nemalovala. „Neměla jsem psychickou sílu a motivaci, nedokázala jsem to. Rakovina mi vzala klid a pohodu…“ popisuje v rozhovoru pro Aha!

Nakonec strach přemohla právě malováním… „Při posledním pobytu v nemocnici jsem se dozvěděla o výstavě Onkologie v obrazech. Oslovila mě natolik, že jsem se rozhodla fotografie svého těla použít, udělat z nich koláž a přihlásit se. Po předchozí letargii jsem se náhle mohla vrátit a znovu se věnovat tomu, co bylo důležitou součástí mého života.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.