Radí vám největší lékařské kapacity Česka! Velký seriál deníku Aha! – díl XXIV. Rakovina | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Radí vám největší lékařské kapacity Česka! Velký seriál deníku Aha! – díl XXIV. Rakovina

Šťastná rodinka aneb Jana s manželem Bohuslavem a dcerkami Johankou (vlevo) a Terezkou.
Šťastná rodinka aneb Jana s manželem Bohuslavem a dcerkami Johankou (vlevo) a Terezkou. (Aha! – Martin Pekárek)

MOST – „Výsledky nejsou v pořádku, v nálezu z děložního čípku jsou nádorové buňky,“ takovou větu řekl chomutovský gynekolog před pěti lety po preventivní prohlídce Janě Martínkové (30) z Mostu. „Během tří týdnů jsem zhubla asi patnáct kilo. Psychicky to bylo hrozně náročné. V člověku bylo zažitý, že nádor rovná se smrt,“ popisuje Jana, které se nad zhoubnou nemocí podařilo zvítězit a po vyléčení porodila i dvě dcery, Johanku a Terezku!

Jana (30): Vyléčila jsem se a porodila dvě dcery!

Jana měla obrovské štěstí, chodila pravidelně na preventivní prohlídky. Kdyby jednou vynechala, holčičky by nikdy neměla a zřejmě by už ani nežila! „Rakovinu mi zjistili úplně náhodou na běžné roční kontrole, neměla jsem vůbec žádné problémy ani obtíže,“ začíná vyprávět Jana.

Když si po týdnu od prohlídky do ordinace volala pro výsledky cytologického vyšetření z děložního čípku, lékař jí řekl, že prokázalo změny. „Stačí prý ale jakási konizace, seříznutí děložního čípku, a pak by to mělo být v pořádku. Podstoupila jsem ji a čekala na výsledky mikroskopického vyšetření z odstraněné tkáně. Lékař říkal, že devadesát procent jich bývá v pořádku, tak mě vůbec nenapadlo, že by u mě mělo být něco jinak,“ říká Jana.

Jenže ještě dřív, než si měla pro výsledky zajít, zavolal jí ošetřující lékař. „Říkal, ať přijdu, že mi musí něco říci. V tkáni již byly nádorové buňky. Doporučil mi vzetí dělohy i s čípkem, aby se zabránilo dalšímu šíření nádorových buněk a riziko znovuobjevení nemoci se snížilo. A taky řekl, že pak už ale samozřejmě nebudu moct mít nikdy děti,“ popisuje Jana nejhorší chvíli svého života.

Bylo jí tehdy 25 let, studovala vysokou školu, nebyla vdaná a se současným manželem si plánovali, jak se vezmou a budou mít děti.

„Rozmýšlela jsem co dál a on povídal, že existuje ještě jedna možnost, že má kontakt na docenta Roba z pražské nemocnice v Motole, který jako jediný v té době dělal něco jako zkrácení čípku. Okamžitě jsem se objednala. Buď děti mít nebudu nebo mám aspoň malou naději, i když prioritou pro mne bylo zdraví, neumřít a žít,“ říká Jana. „Docent Rob mě ochotně přijal. Překvapilo mě, že se dívka z okresního města tak brzy dostane na kliniku do Prahy. Vyšetřil mě a dopodrobna na nákresech vysvětlil, jak operace probíhá,“ popisuje Jana.

Nejdříve musela podstoupit laparoskopickou operaci, při níž jí lékaři odebrali mízní uzliny v okolí dělohy a poslali je na vyšetření do laboratoře.

„Doma jsem čekala na výsledky a měla domluveno, že další pondělí nastupuji do nemocnice. Když budou uzlinky v pořádku, tak mi udělají tzv. tracheoplastiku, když v pořádku nebudou, odstraní mi celou dělohu a naděje na miminko zhasne. Volala jsem do nemocnice a pan doktor říkal, že výsledky jsou a můžu nastoupit, ale já se nebyla schopná zeptat, jak dopadly. A on říkal: Vy se ani nezeptáte, jak? Uzlinky jsou v pořádku,“ vypráví Jana a popisuje, že od té doby ví, jak vypadají slzy štěstí. „Seděla jsem nad telefonem a opravdu plakala štěstím. Alespoň něco se zdařilo.“

Jana se podrobila operaci a tři čtvrtě roku chodila pravidelně na kontroly. „Jednou se mě pan docent Rob zeptal, jestli nechceme s manželem zkusit miminko. Už jen ten pocit, že můžeme zkoušet miminko, že budeme mít vlastní dítě – byla jsem tak šťastná. Byla jsem také upozorněna, že to možná nepůjde přirozenou cestou a budeme muset podstoupit umělé oplodnění. Za tři měsíce jsem ale přirozenou cestou otěhotněla,“ říká Jana.

Vzhledem k tomu, že byl Janě čípek v určité části zjednodušeně řečeno amputován, měla rizikové těhotenství. Od konce čtvrtého měsíce musela ležet v nemocnici a lékaři čekali, že porod bude předčasný. „Říkali, že musím vydržet aspoň do 28. týdne, aby miminko mělo větší šanci na přežití. Překonala jsem 28. týden, 30., 32. a na počátku 35. týdne porodila zdravou holčičku Johanku. Vážila 2315 gramů a měřila 47 centimetrů. Byl to pro nás úžasný zázrak,“ popisuje Jana, která po nové operaci, jež umožňuje zachovat dělohu i u ženy se zhoubným nádorem, porodila zdravé miminko.

„Asi po roce se mě pan docent zeptal, jestli nechceme mít druhé. Nevěřila jsem vlastním uším. Když mi oznámili tu strašnou diagnózu, říkala jsem si, že nebudu moct mít nikdy děti, teď mám doma úžasnou dcerku a prý můžu mít i druhé,“ popisuje další úžasnou zprávu Jana.

Napodruhé již ale neotěhotněla přirozenou cestou, museli podstoupit inseminaci. Ale opět měla obrovské štěstí. „Povedlo se to napoprvé, pan doktor měl asi zlaté ručičky,“ směje se Jana. Znovu musela ležet s rizikovým těhotenstvím v nemocnici. „Ve 37. týdnu jsem opět v motolské nemocnici porodila druhou zdravou holčičku, Terezku,“ říká šťastná maminka, jež jako první Češka porodila dvě zdravé děti po vyléčení zhoubného nádoru děložního čípku. V Česku porodilo miminko deset žen po vyléčení rakoviny děložního čípku. Měly štěstí v neštěstí. Prohlídka u gynekologova odhalila již zhoubný nádor, ale ten byl ještě tzv. ohraničen pouze na děložní hrdlo, a tak bylo možno tuto operaci provést…

Manžel mě držel nad vodou!

„Jak jsem se o tom, že mám rakovinu, dozvěděla, zhroutil se mi celý svět. Do té doby jsem jen slýchala – zemřel nebo zemřela na rakovinu. Domnívám se, že v lidech je dodnes myšlenka, že rakovina rovná se smrt, zakořeněná,“ svěřuje se Jana. Nad vodou ji držela rodina a hlavně manžel Bohuslav, tehdy ještě přítel.

„Utěšoval mě a říkal: Hlavně abys byla zdravá. Nebudeme první ani poslední, kdo nebude mít vlastní děti, můžeme si dítě adoptovat,“ popisuje Jana. „Já mu říkala: Já je mít nemůžu. Ty můžeš. Nechtěla jsem, ať se ke mně upíná, v životě by nepoznal, jak bude vypadat jeho potomek, jen kvůli tomu, že se obětuje kvůli mně,“ říká Jana a dodává: „Pro mě to byla od něj hrozná oběť, brala jsem, že je to od manžela strašně krásné, ale trpěla jsem tím, trápilo mě to. Věděla jsem, že on je zdravý a děti může mít.“

Proč Jana onemocněla?

„Bohužel vyšetřovací metoda cytologie není stoprocentně spolehlivá. Její spolehlivost ve světě kolísá od 50 do 90 procent,“ říká docent Lukáš Rob. U nás je na úrovni 60% pro zjištění přednádorových stavů a karcinomů.

„Proto je důležité, aby ženě byla kvalitně cytologie odebrána, aby byla poslána do kvalitní laboratoře, a aby žena dodržovala intervaly kontrol, které jí stanoví její gynekolog,“ radí docent Rob. Nízkou citlivost cytologie lze zvýšit u žen nad 30 let vyšetřením na lidské papilomaviry. „Některé státy proto toto vyšetření u žen nad 30 let zavádějí, citlivost stoupne nad 97 procent. Cena vyšetření je vyšší, ale pokud se prodlouží bezpečně interval kontrol, vyplatí se to,“ tvrdí docent Rob.

Jak operace probíhá?

„První fází je podrobné vyšetření rozsahu postižení děložního hrdla – čípku, které se provádí ultrazvukem a magnetickou rezonancí,“ popisuje docent Lukáš Rob. Pokud je nádorem postižena méně než polovina délky hrdla, lze přistoupit k první části operace.

„Ta spočívá v laparoskopickém odstranění lymfatických cest a uzlin v oblasti okolí dělohy, kam nádor metastázuje nejdříve. Poté jsou všechny uzliny podrobně vyšetřeny, a pokud se neprokáže metastáza, výsledek je do týdne, je možné provést druhou část operace odstranění pouze části děložního hrdla, tzv. tracheloplastiku,“ vysvětluje docent Rob.

Očkování proti rakovině

Vakcína proti nádoru děložního čípku je stoprocentně účinná proti dvěma typům virů, které tento typ rakoviny způsobují. „Jde však jen o 75 procent všech nádorů děložního hrdla. Zbývajících 25 procent nádorů způsobuje skupina jiných dnes známých virů. Ochrana vakcínou je tak na úrovni pětasedmdesáti až osmdesáti procent. Ale proti dvěma nejčastějším typům virů je stoprocentní,“ vysvětluje docent Lukáš Rob s tím, že pokud se aplikuje před začátkem pohlavního života, je nejspolehlivější. „Je povoleno podat vakcínu i ženám do 26 let. Pokud u ženy probíhá infekce nebo má již přednádorový stav, vakcína ji nevyléčí, pouze může organismu pomoci snáze s infekcí bojovat a ochrání před další infekcí jiným typem viru,“ uvádí docent Rob.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.