Muž předstíral přepadení: Dokonce se sám vážně pobodal! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Muž předstíral přepadení: Dokonce se sám vážně pobodal!

Muž neváhal nůž otočit proti sobě.
Muž neváhal nůž otočit proti sobě.  (Profimedia.cz)

Zakládání zemědělských družstev neprobíhalo všude v Československu hladce a bez potíží. Situace využil v srpnu 1960 Juraj L., který tvrdil, že ho napadli odpůrci režimu.

Juraje L. jmenoval Národní výbor v Bardejově, aby v malé obci Nižná Polianka na východě Slovenska prosadil založení zemědělského družstva. Juraj L. si však svým nadřízeným brzy začal stěžovat, že rolníci nemají o družstvo zájem a raději by hospodařili sami. Nakonec družstvo přes odpor řady zemědělců skutečně vzniklo.


V srpnu 1960 vpadl zakrvácený Juraj L. do místní hospody a křičel, že ho někdo přepadl. Prý se na něj vrhli dva muži, když šel kolem hřbitova, a pobodali ho. Útočníkům prý neviděl do tváře. Podezření padlo na Michala J. a jeho syna Jozefa, kteří několik dní před přepadením protestovali proti sklízení pšenice z polí, která oseli ještě před založením družstva. Juraj L. poté vypověděl, že si vzpomněl na tváře útočníků a šlo skutečně o Michala J. a jeho syna. Na oba muže byla okamžitě uvalena vazba. Forenzní odborníci však zjistili zajímavé nesrovnalosti v důkazech. Prořezané díry v kabátě a košili neodpovídaly svým umístěním ranám na hrudi údajné oběti. Luraj L. se nakonec přiznal, že si přepadení vymyslel, aby byl z odlehlé obce přeložen. Nevinně obvinění muži byli okamžitě propuštěni.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.