Nevyjasnéné případy: Kdo zabil Hynka se dozvěděl kněz u zpovědi! Ale nepromluvil... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nevyjasnéné případy: Kdo zabil Hynka se dozvěděl kněz u zpovědi! Ale nepromluvil...

Jen kněz zřejmě věděl, kdo zabil Hynka. Jenže mluvit nemohl... (Ilustrační foto)
Jen kněz zřejmě věděl, kdo zabil Hynka. Jenže mluvit nemohl... (Ilustrační foto) (Foto: Aha! - ara)

Rolník Hynek R. (51) z obce Kovářová na jihu Čech roku 1920 beze stopy zmizel. O  třiačtyřicet let později koupil jeho bývalé hospodářství Jindřich H. Při rekonstrukci objevil pod podlahou stájí kostru. Šlo o pohřešovaného Hynka R., nebo o někoho docela jiného?

Hynek R. nepožíval ve vesnici příliš dobré pověsti. Vědělo se o něm, že se rád napije a pak bije svou ženu i děti. Rodině museli několikrát jít na pomoc sousedé, jinak by je Hynek R. umlátil. Když roku 1920 zmizel, všichni se domnívali, že se ho manželka s dětmi zbavily a nikdo z Kovářové ho nelitoval. Případ vyšetřovali prvorepublikoví četníci, nic však nezjistili. Manželka i děti Hynka R. po čase zemřely. Chalupu od jeho vnučky koupil Jindřich H., který se roku 1963 pustil do rekonstrukce.

Když v bývalých stájích našel pohřbenou mužskou kostru, očekávalo se, že jde jistě o Hynka R. Svědčil pro to i fakt, že mrtvý měl proraženou lebku a byl tedy zavražděn. Stomatologická expertiza lebky však určila stáří mrtvoly na třicet let a pohřešovaný opilec byl podstatně starší. Mohli se znalci mýlit, nebo ve stáji ležel skutečně někdo jiný? A kam zmizel Hynek R.?

Na tyto otázky se již odpověď nedozvíme, ale staří obyvatelé Kovářové byli vždy přesvědčeni, že násilníka Hynka R. zabila jeho rodina. Kněz, jemuž se roku 1930 vyzpovídala umírající vdova, prý odcházel zcela zdrcený. Zpovědní tajemství však ctil, a tak nikomu neprozradil, co mu řekla.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.