Agresivní gang učňů loupil a zabíjel: Donutili dívku k sebevraždě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Agresivní gang učňů loupil a zabíjel: Donutili dívku k sebevraždě!

Pekaře jeden z mladíků ubodal.
Pekaře jeden z mladíků ubodal. (Foto: scom)

 Zednický učeň Jan K. (17) a tesařský učeň Václav S. (14) okolo sebe roku 1959 shromáždili partu agresivních kamarádů. Naplánovali a provedli několik loupežných přepadení. Za získané peníze pak pořádali večírky, na nichž opíjeli školačky a různě se na nich ukájeli. Nakonec i vraždili.

Václav navázal cosi jako dlouhodobější vztah s Jaruškou B. (13). Dívka právě prožívala komplikované období, protože zjistila, že je adoptovaná. Zhoršila se ve škole a hrozilo, že skončí v polepšovně. Václav usoudil, že nejlepší bude vloupat se do školy a ukrást materiály týkající se Jarušky. Naivně se domníval, že pak jeho dívku do výchovného ústavu nepošlou. Mladíci do školy v listopadu 1959 skutečně vnikli. Zdemolovali vybavení tříd a na tabuli napsali slova »Sieg Heil«.


Noční řádění vandalů neuniklo pozornosti místních. Mladého pekaře Vojtěcha V. (†18), který je pronásledoval, bodl Jan třikrát do hrudníku. Pekař byl na místě mrtvý. Vražda gang jen povzbudila k další agresivitě. Václav naplánoval přepadení adoptivní matky Jarušky. Dívka slíbila svým komplicům, že jim prozradí, kdy matka ponese peníze do banky. Na poslední chvíli se v ní však asi hnulo svědomí a nic neřekla.
Rozčílený Václav se s Janem dohodli, že Jarušku oběsí v lese, protože je zradila. K další vraždě však už naštěstí nedošlo. Oba mladé delikventy zadrželi příslušníci VB kvůli vloupání do školy a ubodání pekaře. Jaruška přesto málem zemřela. Když měla být odvezena do dětského domova, pokusila se na radu Václava spáchat sebevraždu a postřelila se. Se štěstím přežila. Jan skončil ve vězení, Václav v polepšovně.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.