Hloupější smrt si nevymyslíte: Náhoda nebo promyšlená vražda? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Hloupější smrt si nevymyslíte: Náhoda nebo promyšlená vražda?

Televizor zabil důstojníka za podivných okolností...
Televizor zabil důstojníka za podivných okolností... (Foto: scom)

 Důstojník Československé lidové armády Vladimír. Č. z Trenčína zemřel v lednu 1964 za záhadných okolností. Jeho manželka a švagr ohlásili, že ho našli mrtvého u radiátoru. Nehoda, nebo promyšlená vražda?

Protože šlo o vysoce postaveného vojáka, vyšetřovala případ vojenská prokuratura. Lékař stanovil jako příčinu smrti úraz elektrickým proudem. V osudný den se hrálo mezinárodní hokejové utkání mezi Československem a Kanadou. Na návštěvě u manželů Č. byl i švagr nebohého důstojníka, ten se však podle svých slov na hokej nedíval.


Během napínavého zápasu začal obraz skákat a Vladimír otevřel okno a manipuloval anténou, aby příjem zlepšil. Manželka na něj volala, aby jí neshodil muškáty na parapetu. Když jí Vladimír dlouho neodpovídal, šla do obýváku a našla muž zhrouceného u radiátoru. Byl mrtvý. Vyšetřovatelé vojenské prokuratury zjistili, že manželé Č. žili v harmonickém vztahu a nic nenapovídalo tomu, že by žena či její bratr měli prospěch z Vladimírovy smrti. Muselo tedy jít o nehodu. Inženýrům se však nedařilo odhalit mechanismus úrazu.
Televize značky Ametyst se zdála být v pořádku a neprobíjela. Teprve po dlouhém zkoumání objevili smrtící součástku. Byl jí kousek staniolu, na němž bylo vyraženo »Tesla Strašnice: Za čest tovární značky.« Cedulka se v útrobách přístroje v nevhodnou chvíli uvolnila, a protože byla vodivá, stačilo, aby Vladimír levou rukou držel anténu, kolenem se opřel o kovový radiátor a uzavřel se obvod. Vojáci doporučili Tesle, aby přestala nebezpečnou a zároveň zbytečnou cedulku do televizí dávat.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.