Šikana se změnila v tragédii: Na šachtě zůstali dva mrtví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Šikana se změnila v tragédii: Na šachtě zůstali dva mrtví!

Pro svou rodinu i čest muž zabíjel a nakonec si vzal život.
Pro svou rodinu i čest muž zabíjel a nakonec si vzal život. (Foto: Shuttershock)

Nejzajímavější kriminální případy ze všech krajů republiky! Tajuplné mordy, loupeže, podvody... O tom všem bude nový seriál, který pro vás připravila redakce Nedělního Aha! ve spolupráci s Veterány policie ČR. Jako první v pořadí vzpomíná na jeden z podivných případů šéf oddělení násilné kriminality Policie ČR Moravskoslezského kraje, dlouholetý ostravský kriminalista Mgr. Vilém Vaculík.

Hrůzný nález 
v dole

„V říjnu roku 2004 byli v hlubinách Dolu 
9. květen ve Stonavě nalezeni dva mrtví zaměstnanci. Těla se nacházela mezi devátým a desátým patrem, zhruba jeden a půl kilometru od sebe a prvotní zjištění svědčila o možném cizím zavinění,“ začíná své vyprávění kriminalista Vilém Vaculík. Oba zaměstnanci měli na starosti požární bezpečnost, údržbu a provoz pásových dopravníků na pracovišti. Mladší, třiatřicetiletý muž, byl nalezen jako první. V důlní chodbě byl za jednu ruku připoután k potrubí a na jeho těle byla patrná bodnořezná poranění.  Soudní lékař konstatoval usmrcení druhou osobou, soudní pitva prokázala, že muž vykrvácel na mnohačetná poranění způsobená nožem. Druhým mrtvým byl o devět let starší kolega, který byl nalezený oběšený na kovové součásti důlní chodby. V jeho případě potvrdil soudní lékař sebevraždu. Na první pohled záhadný případ měl však nečekané rozluštění. Příčinou dvojnásobné tragédie se staly mezilidské vztahy, které vyústily až v zoufalý čin staršího z nalezených mužů.


Pomsta potrestaných

Dvaačtyřicetiletý otec dvou dětí předtím opakovaně upozorňoval vedení dolu na neplnění pracovních povinností ze strany některých spolupracovníků a také na krádeže a prodej měděných kabelů. Tato aktivita se stala muži osudnou. Sankce, ke kterým vedení přistoupilo, se některých zaměstnanců dotkly po finanční stránce natolik citelně, že se jejich původce stal zákonitě i terčem neodkladné pomsty. Posměšky, šikanování a urážky pociťoval napadaný údržbář zvláště od tří, v tomto směru nejaktivnějších spolupracovníků. Zlým útokům čelil takřka na každém kroku. Od hanlivých nápisů na svoji osobu, které četl na zdech až po slovní útoky a nadávky. I když se snažil konfliktům vyhýbat, psychicky na tom byl stále hůře.
Míra trpělivosti přetekla

Útoky na šikanovaného muže časem neustávaly, naopak sílily. Jeden z nejagresivnějších spiklenců se s potupným potrestáním nehodlal smířit a jeho zloba gradovala zvláště v době, kdy se posílil alkoholem. Protože terč jeho útoků na urážky a posměšky nereagoval, rozhodl se přitvrdit. Jednoho večera zasáhl v opileckém vyhrožování tu nejcitlivější stránku svého jinak nekonfliktního spolupracovníka, navíc v místě jeho bydliště. Výhrůžky se tentokrát týkaly jeho rodiny, šikanovanému muži pohrozil útokem na jeho manželku a dvě děti. Tehdy se dvaačtyřicetiletý otec rodiny rozhodl situaci řešit. Své nejbližší chtěl uchránit za každou cenu.

Zoufalé rozhodnutí

Dne 26. října roku 2004 byl dlouhodobě napadaný údržbář na směně společně s vůdcem nejagresivnější trojice z řad svých pronásledovatelů. V tu chvíli již byl rozhodnutý, jak se v příštích okamžicích zachová. Ve vhodnou chvíli nečekaně napadl svého mladšího a silnějšího kolegu, kterého se mu podařilo připoutat za ruku k potrubí. Nahromaděné emoce a stres vykonaly své. Zoufalý muž vytáhl připravený nůž a původce svého dlouhodobého stresu ubodal k smrti. Potom se vydal na poslední cestu svého života. Zhruba po kilometru a půl od místa vraždy se oběsil. Těžko říct, co mu v tu chvíli probíhalo hlavou, ale jeho myšlenky zřejmě patřily rodině. Tu se také rozhodl zachránit i za cenu nejvyšší, za cenu vlastního života. Nešťastný muž zanechal dva dopisy na rozloučenou, kde motiv svého činu vysvětluje. Jeden byl adresovaný policii a druhý manželce a dětem. Policie případ odložila, protože pachatel násilného skutku zemřel.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.