Střízlík probodl tlouštíkovi plíce! Soud mu kvůli váze snížil trest | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Střízlík probodl tlouštíkovi plíce! Soud mu kvůli váze snížil trest

J. R. nečekal, že ho střízlík zneškodní nožem.
J. R. nečekal, že ho střízlík zneškodní nožem. (scom)

Banální hádka dvou partiček opilých mladíků skončila nožem v plicích jednoho z nich. L. K. (18) z Ústí nad Labem zabodl nůž do J. R. (30). Potrestán však nebyl. Hájil se tím, že jeho protivník byl příliš tlustý.

L. K. popíjel v listopadu 1983 se svými kumpány v ústecké hospodě. Když už ve značně podroušeném stavu vyšli před lokál, potkali se s další podobně společensky unavenou skupinou. Vrávorající obézní J. R. vrazil do jednoho z kamarádů L. K. a ten nechtěl nechat takovou »potupu« nepomstěnou.

Z banální příčiny vznikla strkanice, při níž L. K. vytáhl nůž a vrazil ho svému sokovi do hrudníku. J. R. s probodnutou plící přežil jen díky rychlé operaci v
nedaleké nemocnici. U soudu se L. K. hájil tím, že se domníval, že i J. R. vytáhl zbraň. Prý zaslechl výkřik: „Pozor, má nůž!“ Během dokazování ale vyšlo najevo, že toto varování patřilo J. R. Jeho kamarádi ho upozorňovali na nůž v ruce L. K.

Soud poslal mladíka na tři roky do vězení. L. K se odvolal a změnil svou obhajobu. Tvrdil, že coby šedesátikilový střízlík měl právo bránit se dvakrát tak těžšímu hromotlukovi nožem. Odvolací soud jeho názor překvapivě akceptoval a obvinění z těžkého ublížení na zdraví ho zprostil.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.