Voják zastřelil kamaráda a fingoval jeho sebevraždu. Jenže udělal zásadní chybu... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Voják zastřelil kamaráda a fingoval jeho sebevraždu. Jenže udělal zásadní chybu...

Fotografie
Fotografie (internal)

Sebevraždy vojáků nebyly v socialistickém Československu tak docela neobvyklé. Když nadřízení objevili tělo vojína Petra D., předpokládali nejprve, že si také vzal život. Pak se ale objevily podezřelé stopy...

Petr D. vykonával v říjnu 1973 strážní službu ve vojenském prostoru na Domažlicku. Okolo půl desáté dopoledne zaslechli ostatní vojáci od jeho stanoviště výstřel. Velitel běžel zkontrolovat, co se stalo. Petra D. však na určeném místě nenašel. Teprve když se vrátil s větší skupinou vojáků, objevili jeho tělo zapadlé v lesní odvodňovací strouze.

Vedle ležel samopal a primitivní luk se dvěma šípy. Na první pohled vše vypadalo jako sebevražda, brzy ale vypluly na povrch první nesrovnalosti. Samopal byl nastavený na jednotlivé rány a Petr D. v sobě měl dvě střely. Musel by tedy spoušť stisknout dvakrát. Navíc stružka byla příliš úzká, aby do ní tělo spadlo samo. K fingování sebevraždy se nakonec přiznal vojín Josef K. S Petrem D. stříleli pro zábavu z luku, Josef K. nešťastně zavadil o spoušť svého samopalu a kamaráda zastřelil. Zpanikařil a zbraně vyměnil. Přitom omylem přepnul samopal na jednotlivé rány. Při vyšetřování se nenašel jediný motiv pro vraždu, Josef K. a Petr D. byli kamarádi. Proto mu soud uvěřil, že šlo o nešťastnou náhodu, a poslal ho do vězení jen za ublížení na zdraví z nedbalosti.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.