Podvodník oženil mrtvé batole | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Podvodník oženil mrtvé batole

Alexandr zemřel jako malý, jeho bratr se oženil na jeho rodný list...
Alexandr zemřel jako malý, jeho bratr se oženil na jeho rodný list... (scom)

Do kuriózní situace se dostala Anna G. z obce Velká Lesná v bývalém Československu. Když si chtěla zažádat o rozvod, zjistila, že oficiálně je vdaná za batole, které zemřelo roku 1940.

Anna G. se v roce 1956 seznámila s romským chlapce Alexandrem P., který jí slíbil sňatek. Drobná potíž spočívala v tom, že Alexandr P. nebyl plnoletý a ženit se tedy nemohl. Podnikavý mladík si však věděl rady. Bylo mu známo, že se před ním jeho rodičům narodil jiný syn, který zemřel těsně po svých prvních narozeninách. Jeho jméno bylo také Alexandr. Vzal tedy rodný list svého mrtvého bratra a nechal si vystavit nový občanský průkaz. Rázem tak zestárl o dva roky a mohl uzavřít sňatek.


Manželství se však nevydařilo a partneři se rozešli. S rozvodem si Alexandr P. hlavu nelámal. Jednoduše si opět nechal vystavit nové doklady, tentokrát ale na svůj skutečný rodný list. V novém občanském průkazu pak stálo, že je svobodný. Alexandr P. se brzy oženil. Jeho exmanželka však měla problémy s vymáháním alimentů i získáním přídavků na děti. Oficiálně byla totiž provdaná za chlapečka, který zemřel během druhé světové války. Nakonec se Anna G. roku 1968 obrátila na VB. Případ byl vyšetřován jako podvod. Prokurátor konstatoval, že se Alexandr P. sice dopustil trestného činu, jenže vše už je promlčeno. Nepodařilo se ani prokázat, kteří úředníci jsou za zmatky a chyby zodpovědní.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.