Puberťáci rozsekali hlídače sekáčkem na maso | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Puberťáci rozsekali hlídače sekáčkem na maso

Puberťáci vraždili sekáčkem.
Puberťáci vraždili sekáčkem. (Profimedia.cz)

Když v listopadu 1969 někdo přepadl a zavraždil hlídače na malém sportovním letišti nedaleko Banské Bystrice, domnívali se příslušníci VB, že mají co do činění s dobře organizovanou skupinou protřelých kriminálníků. Vraždila však banda puberťáků.   

Josef M. (16) se rozhodl, že z Československa uteče do Rakouska. Jeho plán byl jednoduchý – sehnat zbraně a prostřílet se za hranici. Ke spolupráci přesvědčil i své kamarády Miroslava G. (15), Pavla Š. (16), Petra K. (16), Štefana Š. (16) a Helenu J. (15). Domluvili se, že půjdou na letiště, zabijí hlídače a vezmou si jeho zbraně. Helena J. však na akci nešla, protože spolykala prášky na spaní.

Když mladíci dorazili na letiště, hlídač O. B. (†86) spal ve strážnici. Miroslav G. ho praštil železnou tyčí do hlavy a Josef M. ho několikrát sekl sekáčkem na maso. Hlídač zasténal, a tak ho Pavel Š. znovu sekl. Ve strážnici ale zbraně kromě jedné staré vzduchovky nebyly.

Mladíci se vrátili do bytu Heleny J., kterou probudili a vzali s sebou. K hranicím jeli v ukradené škodovce. Josef M. plánoval dívku cestou zabít. Domníval se, že jim bude při přechodu hranic překážet. Doma ji však nechat nechtěl. Obával se, že pokud by vypovídala, usvědčila by je z vraždy. Rakouské úřady by je pak vydaly zpět do Československa, i kdyby se jim útěk povedl.

K druhé vraždě už ale nedošlo, protože je zastavila silniční hlídka. Rozsudek nad vůdcem bandy Josefem M. zněl osm let. Miroslav G. dostal trest o dva roky nižší, Pavel Š. si měl odsedět pět let. Ostatní skončili ve vězení na půl roku.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.